18 Nederlandse musea op festival Lowlands

Na een succesvolle eerste editie in 2015 zullen dit jaar 18 Nederlandse musea vertegenwoordigd zijn op het Lowlands Festival, dat in het voorlaatste weekend van augustus wordt georganiseerd in Biddinghuizen. Het samenwerkingsverband betreft musea die zijn aangesloten bij het videoplatform ARTtube.

ARTtube wil de collecties van musea niet alleen online samenbrengen, maar het publiek ook offline kennis laten maken met de diverse kunstcollecties. In een tent van ruim 200 vierkante meter biedt de organisatie daarom een gevarieerd film- en workshopprogramma. De ARTtube Pop Up Cinema is een relaxte bioscoop met de meest indrukwekkende en actuele films van de musea. Verder kan het publiek animatiefilms maken over beroemde kunstwerken van onder meer Jeroen Bosch, Johannes Vermeer, Mondriaan en Malevich. Museumdirecteuren en conservatoren geven op diverse momenten tijdens het festival flitslezingen in de ARTtube tent. Ze zoomen 15 minuten in op hun favoriete kunstwerk.

Naast de ARTtube tent staat het enorme LED scherm van Dropstuff. Festivalgangers kunnen hier op de foto in een levensgrote compositie, als onderdeel van een kunstwerk. Ze plaatsen zichzelf letterlijk in een schilderij. Met behulp van kostuums en een grimeur versmelten de bezoekers met topstukken. De foto’s zijn terug te zien op het Dropstuff scherm en worden gedeeld via Facebook.

Lowlands vindt plaats in Biddinghuizen op 21, 22 en 23 augustus.