Dat zoeken we op: TED

TED is beroemd geworden om zijn congressen en lezingen. De kwaliteit ligt hoog, door de interessante onderwerpen, de korte en krachtige presentaties en de kundige, speciaal voor hun optreden getrainde sprekers. In zoekresultaten van Google of YouTube kom je regelmatig TED-lezingen tegen. Maar hoe zit het met hun eigen zoekfunctie?

Door: Eric Sieverts 

De afkorting TED staat voor ‘Technology. Education, Design’. Dat zijn de drie terreinen (en liefst eigenlijk combinaties daarvan) waarop TED zijn congressen en lezingen organiseert. Videoregistraties van alle intussen meer dan 2100 lezingen zijn op de site te vinden. Daarnaast is er ook nog ‘TEDx’. Dat zijn ‘independently organized events’ die in allerlei plaatsen worden gehouden. Daarvan zijn er intussen ruim 30.000 video’s uit meer dan 130 landen. Daarbij ook bijvoorbeeld lezingen van vakgenote Daphne Depassé (op TEDxEde – of all places) en van onderwijsman Jelmer Evers. Anders dan van de ‘echte’ TED-lezingen zijn hiervan geen transcripties beschikbaar.

Nauwelijks zoekfunctionaliteit

De zoekmogelijkheden van de site vallen erg tegen. Als je meer termen intikt, wordt automatisch een AND-relatie gelegd. En met aanhalingstekens kun je naar exacte zinnetjes zoeken. Maar daar blijft het ook bij. Geen OR- of NOT-mogelijkheden, geen truncatie en er wordt niet automatisch op woordstammen gezocht. Door het ontbreken van OR betekent dit dat je voor alle varianten van een zoekwoord, zelfs voor enkel- en meervoud, telkens aparte zoekacties moet doen.

Veel content, maar niet doorzoekbaar

Interessant is dat van de echte TED-lezingen niet alleen de videoregistraties, maar ook de woordelijke transcripties aanwezig zijn. En dat vaak in meer dan één taal. Bij populaire lezingen, zoals die van Tim Berners Lee, kunnen dat wel 25 of meer talen zijn. Maar helaas, al die tekst wordt niet doorzocht. Het zoeken beperkt zich tot de metadata van titel, samenvatting en naam van de spreker. Ook aanwezige details over de sprekers en commentaren en discussies die aan lezingen zijn toegevoegd, neemt TED’s eigen zoekfunctie niet mee.

TED of TEDx

Het is soms onduidelijk waarin je precies zoekt. De TED-site zelf heeft twee zoekingangen. Via het standaard zoekvenster rechtsboven zoek je in de TED-lezingen, in gegevens over sprekers, in aanwezige playlists, in TED-blogposts, in andere sitepagina’s en ook op bijeenkomsten van TEDx. Maar bij dat laatste niet naar de individuele lezingen. Resultaten worden ook in deze categorieën uitgesplitst.

Daarnaast kun je op de pagina met een overzicht van alle ‘2100+ talks’ naar alleen lezingen zoeken. Dat biedt ook filters op algemene onderwerpscategorieën, taal en lengte van de lezing. Maar zoekacties hier leveren veel minder op. Met ‘statistics’ vind je bijvoorbeeld 25 lezingen, terwijl er in het gewone zoekresultaat 122 overblijven als je op lezingen inperkt. Als je specifiek naar de TEDx-site gaat (tedxtalks.ted.com), is daar ook een zoekmogelijkheid, waarmee je wel (alleen) naar individuele TEDx-lezingen zoekt.

Google vindt wel alles

In Google-zoekacties scoren TED-resultaten altijd hoog. De site heeft dan ook een pagerank van 8. Alleen sites als Wikipedia, Facebook, MIT of Google zelf scoren nog één puntje hoger. Als je met Google specifiek naar TED-lezingen zoekt, heb je wel alle gewenste zoekfunctionaliteit ter beschikking. En daarmee wordt ook alles doorzocht, inclusief de volledige tekst van TED-transcripties. Als je alleen naar echte TED-lezingen wilt zoeken, zowel de video’s als de transcripties, kun je je zoekactie beperken tot site:ted.com/talks. Als je dan bijvoorbeeld nog inurl:language=fr aan je zoekvraag toevoegt, beperk je je tot zoeken in Franse transcripties. Met site:ted.com/videos beperk je je tot de TEDx-video’s (zonder transcripties).

Het voorgaande maakt duidelijk dat Google de enige zinnige zoekingang is om naar TED-lezingen te zoeken. Met zijn wel heel beperkte zoekmogelijkheden voert TED moeiteloos de ranglijst aan van slecht presterende zoeksystemen die we in deze serie tegenkwamen. En dat waren er al opmerkelijk veel.


URL www.ted.com
Booleaans combineren  nee
Truncantie  nee
Speciale zoekvelden  nee
Advanced zoekscherm  nee
Parametrische filters  ja
Ook in Google  ja
Semantische markup  nee

Eric Sieverts is redacteur van IP en freelance docent en adviseur.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.