Zakelijke berichten #4

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere Oyster (nu meer dan 1 miljoen ebooks), Ebsco (lanceert eBook Education Collection) en Elsevier (koopt mediatool Newsflo).
Ebookleendienst Oyster telt meer dan 1 miljoen ebooks
Oyster is een soort Spotify voor ebooks, gelanceerd in september 2013. De teller voor het aantal te lenen ebooks is inmiddels de 1 miljoen titels gepasseerd. Voor deze all you can read-dienst betalen abonnees 9,95 dollar per maand.
Bibliotheca neemt Aturis Groep over 
Bibliotheca Groep heeft de Aturis Groep (2002), leverancier van bibliotheeksystemen in Nederland, België en Duitsland, overgenomen. Aturis Nederland BV en Auturis Belgium BvbA worden met onmiddellijke ingang opgenomen in de Bibliotheca Group en zullen als lokale Bibliotheca-vestigingen opereren. Bibliotheca heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling, implementatie en ondersteuning van op RFID-, hybride EM/RFID- en barcodeoplossingen voor bibliotheken.
EBSCO introduceert eBook Education Collection
EBSCO Information Services heeft een nieuwe ebookcollectie in abonnementsvorm, genaamd eBook Education Collection, gelanceerd. De collectie, gericht op onderwijsstudenten en -docenten, bestaat uit meer dan 2.800 titels. Daaronder bevinden zich zowel introductieteksten voor beginnende studenten als meer complexe en gedetailleerde werken voor geavanceerdere gebruikers. Alle ebooks worden beschikbaar gesteld voor een onbeperkt aantal gelijktijdige gebruikers en elk kwartaal worden nieuwe titels toegevoegd.
Universiteit Maastricht kiest voor OCLC WorldShare Management Services
Universiteit Maastricht (UM) heeft OCLC WorldShare Management Services (WMS) gekozen als bibliotheekbeheersysteem. WMS biedt een set applicaties en services voor bibliotheekbeheer op een open platform in de cloud. Het platform is ontwikkeld om samenwerking tussen bibliotheken te vergemakkelijken en nieuwe efficiëntie te realiseren.
Picturae voldoet aan 3 internationale ISO standaarden
Picturae is nu ook officieel multi site gecertificeerd voor ISO 14001. Het certificaat werd eind december 2014 overhandigd door Quality Masters. Als erfgoedservicebedrijf staat Picturae nu officieel garant voor milieumanagement (ISO 14001:2004), informatiebeveiliging (ISO 27001:2013) en kwaliteitsmanagement (ISO 9001:2008).
Bibliotheek Arnhem en Volksuniversiteit gefuseerd
Met ingang van 1 januari 2015 zijn de Bibliotheek Arnhem en Volksuniversiteit Arnhem officieel gefuseerd. Het team van de Volksuniversiteit en de functie ‘volksuniversiteit’ gaan deel uitmaken van de bibliotheek. Beide organisaties bieden binnen het kader van ‘Een leven lang leren’ een breed aanbod van informatieve, educatie en culturele activiteiten die elkaar naadloos aanvullen.
Atlas Contact werkt samen met Fosfor
Uitgeverij Atlas Contact en digitale uitgeverij Fosfor gaan samenwerken bij het uitgeven van digitale longreads. Longreads zijn lange non-fictieverhalen die je in circa 1 à 2 uur uitleest. Op 16 januari verschijnt de eerste titel: In de ban van de krekel, in de ban van de mier – over oude verhalen in een nieuw Europa van Geert Mak, de rede die de auteur onlangs uitsprak bij de toekenning van een eredoctoraat door de Westfälischen Wilhelms-Universität Münster.
Elsevier koopt mediatool Newsflo
Uitgeverij Elsevier heeft een Londense startup Newsflo opgeslokt, een media monitoring-dienst die zich specifiek richt op de academische wereld. Het bedrijf houdt bij hoe vaak academisch onderzoek in de media wordt genoemd.