Zakelijke berichten #14

3M’s bibliotheektak onder de vleugels van Bibliotheca
3M gaat zich op haar core business richten en heeft haar bibliotheektak, volgens Minneapolis Star-Tribune goed voor 100 miljoen dollar omzet per jaar, verkocht aan One Equity Partners (OEP). OEP is aandeelhouder van het bedrijf Bibliotheca.

ProQuest koopt Ex Libris

Content- en technologiebedrijf ProQuest heeft onlangs Ex Libris, een wereldwijde marktspeler op het gebied van het bibliotheeksoftware, ingelijfd. De overname moet binnen enkele maanden afgerond zijn.

In Vlaanderen werkgroep IBL van start 
Sinds de provincie Antwerpen in het begin van dit jaar haar subsidies voor het interbibliothecair leenverkeer (IBL)stopzette, is er grote onduidelijkheid over de toekomst van dit systeem. De VVBAD wil graag tot een voorstel komen dat zo breed mogelijk gedragen wordt. Daartoe roept de vereniging op 15 oktober een ad hoc-werkgroep samen.
25% Duitsers leest ebooks
25 procent van de Duitsers leest books. Het gebruik is slechts licht gestegen ten opzichte van 2014. Ebooklezers maken 33 procent van de totale boeken lezende Duitse bevolking uit. Dit is een van de resultaten van een onderzoek uitgevoerd onder 2325 personen van 14 jaar en ouder.
Google moet door de knieën om ebooks
Google moet de bedrijfsgegevens afgeven van een aanbieder van illegale ebooks op haar winkel Google Play, tenzij deze handelaar zich hiertegen verzet. De Haagse rechtbank heeft dat bepaald in een kort geding die privacywaakhond Brein tegen Google had aangespannen.
Uitgever Axel Springer verliest rechtszaak tegen Plus 
Uitgever Axel Springer heeft een rechtszaak verloren tegen adblocker Adblock Plus van ontwikkelaar Eyeo. Volgens de uitgever overtrad is de software van Adblock Plus in strijd met competitie- en copyrightwetgeving. Die klachten werden door de rechtbank in Hamburg verworpen. Axel Springer gaat in beroep tegen de uitspraak.
TU Delft Library nu officieel live met OCLC WorldShare Management Services
Delft University of Technology (TU Delft), is medio augustus volledig overgegaan op WorldShare Management Services (WMS) voor zijn bibliotheekbeheer.
Nationale Bibliotheek Schotland wil derde van collectie online brengen
De nationale bibibliotheek van Schotland presenteert een plan om haar collectie online te brengen. Het gaat om de digitalisering van een derde van 24 miljoen items. Op deze manier wordt heel wat informatie rond Schotse cultuur en geschiedenis beschikbaar voor een wereldwijd publiek
Archief Agfa-Gevaert gaat naar provincie Antwerpen en FotoMuseum
Het historische archief van het bedrijf Agfa-Gevaert in Mortsel gaat over naar de provincie Antwerpen en het FotoMuseum. In de collectie zitten heel wat foto’s, maar ook een hoop informatie over oprichter Lieven Gevaert, een industrieel die medebepalend was voor de geschiedenis van Vlaanderen.
Evernote ontslaat personeel en sluit kantoren
CEO Chris O’Neill laat in een blogbericht weten dat het bedrijf ‘meer focus’ nodig heeft. Daarom worden de activiteiten in Moskou, Singapore en Taiwan stopgezet. Evernote, met 100 miljoen gebruikers, heeft de laatste tijd nogal wat concurrentie, onder meer van Google Keep, dat nu ook voor iOS verkrijgbaar is. Op Netties.be valt te lezen dat Evernote slaagt er niet in om voldoende mensen te overtuigen over te stappen naar de premium versie. Het product in zijn gratis versie is gewoon… té goed. Maar dat brengt geen geld in het laatje. Het bedrijf, dat geld ontvangen heeft van investeerders voor verdere groei, ziet zich steeds meer geconfronteerd met de vraag van die investeerders naar winst.