Zakelijke berichten #11

Oude fragmenten Koran ontdekt in universiteitsbibliotheek Birmingham
Koranfragmenten uit de collectie van een Britse universiteitsbibliotheek blijken uit een van de oudste exemplaren van de Koran te komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de fragmenten zeker 1370 jaar oud zijn. Mogelijk zijn ze zelfs geschreven door iemand die de profeet Mohammed kende. Dat zeggen Britse onderzoekers.

Hoogleraar zet vraagtekens bij strijd om auteursrecht archiefmateriaal
Het juridisch conflict rond de digitale beeldbank van het Rotterdamse Stadsarchief loopt uit op een financieel debacle. Volgens hoogleraar Dirk Visser is hoger beroep niet verstandig.

Facebook wil zelf e-books verkopen
In de Verenigde Staten verkopen verschillende boekhandelaren al enige jaren e-book via Facebook, waarbij ze zelf de afhandeling verzorgen. Nu wil de sociale netwerksite zelf winkelfaciliteiten bieden (en een marge berekenen).

Google boekt meer omzet en winst
Google had in het tweede kwartaal van 2015 een hogere omzet en maakte meer winst. Het overtrof daarmee de verwachtingen. Google genereerde in de maanden april, mei en juni een omzet van 17,7 miljard dollar (16,2 miljard euro) vergeleken met 15,9 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Ebsco lanceert twee nieuwe tools voor digitaal lezen
EBSCO Information Services heeft twee nieuwe tools geïntroduceerd: een eBooks app om e-books eenvoudig te kunnen downloaden, en de EBSCO eBooks viewer om ze te kunnen lezen. Het eigen aanbod van EBSCO omvat inmiddels ruim 700.000 e-books en audiobooks.

Universiteit Leiden eerste instelling in Nederland die kiest voor Ex Libris Alma
De Universiteit Leiden is de eerste instelling in Nederland die kiest voor Alma als bibliotheek management service. Het zal het Aleph bibliotheeksysteem dat meer dan 10 jaar geleden werd doorgevoerd vervangen.

E-booksite Entitle gestopt
Entitle, de abonnementsdienst voor e-books die in 2013 werd gelanceerd onder de naam eReatah, is gestopt. Ondanks verschillende koerswijzigingen, zoals een naamsverandering en de losse verkoop van e-books, heeft het bedrijf het niet gered. Belangstellenden worden nu doorverwezen naar de website van concurrent Scribd (dat volgens een woordvoerder Entitle niet heeft overgenomen).

OCLC start portaal voor bibliotheekmedewerkers
OCLC heeft een portal gelanceerd met de naam OCLC Community Center, waar bibliotheekmedewerkers met elkaar in contact kunnen komen, geïnformeerd worden over nieuwe producten en onderling ervaringen kunnen uitwisselen. Het portaal is beschikbaar voor gebruikers van onder meer WorldCat Discovery Services, WorldShare IBL , en WorldShare License Manager. In de toekomst zullen meer diensten van OCLC aan het portaal worden toegevoegd.

Boekhandel Foyles leidt bezoeker met app door winkel 
De Britse boekhandel Foyles heeft een app ontwikkeld waarmee de bezoeker in de winkel zijn weg kan vinden in meer dan 200.000 beschikbare boeken. De app is ontwikkeld voor de vestiging aan de Charing Cross Road in Londen.

Jordan Publishing overgenomen door LexisNexis

LexisNexis neemt Jordan Publishing over, de uitgeverij van titels als Family Court Practice. LexisNexis hoopt met de overname het eigen portfolio te versterken.