Wisselcolumn: Seks, drugs en rock ‘n’ roll

Door: Vincent Janssen

‘De bibliotheek is óók een ontmoetingsplek’. Ja, ja, dat weten we nu wel, denken we als we deze opmerking van het afdelingshoofd – die zo nu en dan weer eens langskomt – beantwoorden met een diepe zucht. De universiteitsbibliotheek is al jaren meer dan alleen een opeenhoping van boeken. Met ‘chill’ meubilair en ‘retesnelle’ wifi is de bibliotheek the place to be geworden. Net als die hippe avocado-en-fairtrade-koffiebar of dat gin-tonic-café elders in de stad. En net als die besnorde barista of die hipster kroegbaas wil ook de bibliotheekmedewerker he-le-maal op de hoogte zijn van wat er in zijn pand allemaal gebeurt. Alleen, die bibliotheekmedewerker is stekeblind. Veel blijft voor hem verborgen.

Niet getreurd, want de medewerker is slechts een paar MB verwijderd van een alziend oog: de Jodel-app. In 2014 ontwikkeld door een stel ondeugende Duitse studenten en een paar jaar later ook heel populair in Nederland. Het idee achter de app: je kunt alleen berichten lezen en plaatsen die gekoppeld zijn aan een bepaalde radius van je eigen GPS-locatie. Dus sta je als student in de bibliotheek, dan kun je de berichten zien van bijvoorbeeld je medestudenten op die locatie. Met als bonus: alle berichten zijn anoniem.

Een waarschuwing aan alle bibliotheekcollega’s die nu onmiddellijk deze app gaan downloaden: het laatste restje vertrouwen in de studentenpopulatie verdwijnt na het lezen van de eerste berichten als sneeuw voor de zon. De idioterie en het racisme druipen van het smartphonescherm af. Maar zet door! Blijf scrollen! Want als je studenten deze app al opgepikt hebben, leer je als medewerker heel nieuwe dingen over je bibliotheek. Een foto van een drol naast het toilet. Een booty call in de stille leeszaal op de derde verdieping. Of zelfs een Ritalin-deal tussen de boekenrekken. Het komt allemaal voorbij.

Toch is het niet alleen vulgariteit. De berichten bieden ook een kijkje in de belevingswereld van de studentenpopulatie. En dan blijkt al snel dat de anonimiteit op Jodel kan zorgen voor een sterk gemeenschapsgevoel. Bij de universiteitsbibliotheek in Maastricht was de app de geboorteplaats van een hartverwarmende actie. Vlak voor Kerst besloten studenten via Jodel een fundraising te organiseren voor een schoonmaker van de bibliotheek, zodat de hardwerkende man met de feestdagen zijn familie in Guinee kon opzoeken. Binnen 24 uur werd meer dan tweeduizend euro opgehaald.

Wil je dus alles weten over de perikelen in je bibliotheek, dan moet je gewoon hip zijn. Ga met de tijd mee: vergeet Facebook en Twitter even – en download Jodel, Snapchat of Instagram om te zien wat de studenten nu écht bezighoudt als zij al die stressvolle studiedagen doorbrengen in je gebouw. En dat is meer dan studeren alleen.

Vincent Janssen is redacteur van IP en specialist Scientific Information bij de Maastricht University Library.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.