Wikipedia-campagne over mode en textiel voor het eerst in Nederland

Op 19 september start de internationale campagne ‘Wiki Loves Fashion’ met als doel zo veel mogelijk informatie over mode en textiel vrij beschikbaar te maken via onder andere Wikipedia. Museum het Palthe Huis, de Museumfabriek, Bibliotheek Hengelo en Wikimedia Nederland nodigen iedereen uit kennis hierover te delen. Ze organiseren in dit kader workshops in textielregio Twente.

‘Wiki Loves Fashion’ is een internationale campagne die sinds 2019 jaarlijks in de maanden september en oktober plaatsvindt. Gedurende de campagne worden wereldwijd Wikipedia-artikelen over onder andere de mode -en textielindustrie, modeontwerpers en merken geschreven, aangevuld en verbeterd. Op deze manier wordt de online encyclopedie completer; het is bekend dat traditionele ‘vrouwenonderwerpen’ als mode soms nog onderbelicht zijn, aldus Wikipedia. Daarnaast kunnen foto’s van kledingstukken, accessoires en stoffen worden toegevoegd aan beeldbank Wikimedia Commons.

In Nederland vindt de ‘Wiki Loves Fashion’-campagne plaats van 19 september tot en met 30 oktober. Tijdens de campagneperiode organiseert Wikimedia Nederland samen met Museum het Palthe Huisde Museumfabriek en Bibliotheek Hengelo workshops om deelnemers te begeleiden bij het delen van hun kennis op Wikipedia. Deelnemers krijgen toegang tot de collectie van de musea en kunnen hier vrij informatie uit halen om te beschrijven op de online encyclopedie. Zij kiezen zelf waarover ze schrijven. De organisatoren hopen op nieuwe artikelen over hedendaagse onderwerpen als circulaire textiel en duurzame mode, maar ook op meer informatie over de Twentse textielindustrie en historische modetrends. 

Foto boven: Rai-vrouwen tonen traditionele ‘Fenga’ stof geweven van brandnetelvezel, Solukhumbu, Nepal (CC BY-SA 4.0).