Werkrituelen: Daan Boom

Daan Boom werkt sinds 1 december 2015 als specialist kennismanagement bij het United Nations Development Programme (UNDP) in New York.

In welke werkomgeving voel je je het prettigst?

Ik heb altijd geleerd dat je je werk het beste in een rustige omgeving kunt doen. Pas vele jaren later ben ik erachter gekomen dat ik het beste functioneer in een omgeving met mensen en veel achtergrondgeluiden. Hier in New York, in een open werkomgeving met collega’s, voel ik mij het prettigst.

Je werkplek?

L-vormig bureau, twee beeldschermen, thermoskan koffie, fles water, vaste telefoon met te veel functies, een plant en een opbergkast. Wat voor mobieltje heb je? En wat voor computer? Twee iPhones, een model 5 en 6s, een iPad Air en een Macbook Pro.

Welke programma’s kun je niet missen?

Mail uiteraard. Verder Notability, Microsoft Office 365 suite (Word, Excel, Sway), Skype, Google+, Messenger en Kindle.

Heb je een to-do-lijstje?

Voor elke opdracht maak ik een planning. Al moet ik bekennen dat ik die planningen, vastgelegd in Excel, niet dagelijks bekijk. Het zit ongetwijfeld ergens in m’n hoofd.

Je meest tijdbesparende tip?

Alle documenten die ik binnenkrijg om te lezen converteer ik naar Notability op de iPad Air. Met dit programma kan ik niet alleen een (sub)rubricering aanbrengen, ook is het eenvoudig om aantekeningen te maken en commentaar te plaatsen. Hoewel Evernote bijna dezelfde functionaliteiten heeft, vind ik het werken in Notability makkelijker. Vooral vanwege de goede zoekfunctie.

Je kunt niet leven zonder…

TV. Ik ben verslaafd aan nieuws. Op de tweede plaats: mijn fiets (ja, ook in New York).

24/7 aan het werk?

’s Avonds en in het weekend beantwoord ik op mijn mobieltje de werkmail. Omdat ik in een internationale organisatie werkzaam ben, is er altijd wel iemand voor wie de dag net begonnen is en mij iets wil vragen.

Neem je na de afronding van een klus even de tijd om stil te staan bij het eindresultaat?

Jazeker. En soms uitbundig: met een feestje!

Luister je tijdens het werk naar muziek?

Geen muziek. Wel staat altijd de tv aan op CNN.

Maken social media onderdeel uit van je werk?

Voor mijn werk zit ik op Yammer, Jive en Twitter en privé op FaceBook.

Wat lees je nu?

Beroepsmatig: Creating a learning society van Stiglitz en Greenwald (een wetenschappelijke publicatie over de rol van kennis en kennistransfers). En ter ontspanning: The crossing van Michael Connelly.

Hoe laad je je eigen ‘batterij’ op?

Fietsen, zwemmen en zeilen. Het beste advies dat je ooit van iemand kreeg? Het is soms beter achteraf je excuses te maken dan vooraf toestemming te vragen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.