Werk: Informatieprofessional in het kwadraat

Na acht jaar bij Kennisland te hebben gewerkt, lonkte voor Maarten Zeinstra het ondernemerschap. Onder de noemer IP² werkt hij sinds kort als zelfstandig informatieprofessional en intellectueel eigendom-jurist. Wat maakt iemand een informatieprofessional in het kwadraat?

Door: Dafne Jansen

Wat was je eerste en je laatste klus bij Kennisland?

‘Kennisland heeft me in 2009 aangenomen als softwareontwikkelaar en open-contentadviseur. Afgelopen mei ben ik vertrokken als adviseur auteursrecht en technologie. Mijn eerste project was het ontwikkelen van outofcopyright.eu, een platform dat helpt te bepalen of een cultureel object publiek domein is. Dit was tegelijkertijd ook mijn eerste ervaring met auteursrecht. Grappig genoeg ben ik met een soortgelijk project geëindigd. Ik heb de technologische ontwikkeling van diligentsearch.eu begeleid. Dit platform ondersteunt je in de zoektocht naar rechthebbenden van een verweesd werk.’

Op welke projecten ben je nog meer trots?

‘Open Cultuur Data! Ik denk dat we daarmee enorme stappen hebben kunnen zetten naar open, herbruikbaar, online erfgoed. Ook ben ik trots op de internationale vergelijkende studie naar uitzonderingen op het auteursrecht in Europa die ik heb begeleid (copyrightexceptions.eu). Daarnaast heb ik gewerkt aan het harmoniseren en vereenvoudigen van licenties voor cultureel erfgoed via rightsstaments.org. Dat laatste raakt aan mijn werk als vertegenwoordiger van Creative Commons Nederland, waarvoor ik de afgelopen jaren ook honderden interessante vragen heb mogen beantwoorden.’

Blijf je actief bij Creative Commons?

‘Zeker. Creative Commons Nederland was sinds 2004 een consortium van Kennisland, Instituut voor Informatierecht (IViR) en Waag Society. Bij een wereldwijde reorganisatie is dit onlangs op de schop gegaan, waardoor iedereen lid kan worden van de Nederlandse afdeling. Ik ben lid van deze nieuwe groep, waar veel energie zit om de komende tijd projecten te ontwikkelen rondom Creative Commons-licensering.’

Wat is de belangrijkste reden om voor jezelf te beginnen?

‘Wanneer je lang bij een werkgever zit, kom je in vaste patronen terecht die moeilijk te doorbreken zijn. Mensen zien mij soms nog als softwareontwikkelaar, terwijl ik veel breder inzetbaar ben. Naast mijn werk bij Kennisland heb ik in deeltijd ook een mastergraad in de rechten gehaald. Met mijn eigen eenmanszaak IP² kan ik mijzelf opnieuw uitvinden en mijn technische, juridische en filosofische achtergrond combineren.’

Je noemt jezelf expliciet ‘informatieprofessional’. Wat karakteriseert een informatieprofessional anno 2018?

‘Goede vraag! In de digitale samenleving is informatie een ruwe grondstof geworden. Daaruit komt een hele reeks – deels nieuwe – beroepen voort in het domein van de informatieprofessional, zoals informatiearchitect, intellectueel eigendom-jurist en open toegang-activist. Met mijn brede kennis wil ik mij inzetten om zoveel mogelijk mensen toegang te kunnen geven tot informatie. Ik vind het leuk om mij bezig te houden met projecten die op het snijvlak zitten van het juridische, technologische en beleidsmatige.’

Wat is iets waar iedere IP’er zich volgens jou bewust van zou moeten zijn?

‘De enorme impact van ons werk! De reikwijdte ervan is in de digitale wereld niet altijd goed merkbaar voor anderen. Ik zocht laatst bijvoorbeeld het aantal pageviews op van Wikipedia-artikelen met media uit het Nationaal Archief. Die pagina’s worden 75 miljoen keer per maand bekeken; dat is een enorm bereik. En dat de digitale samenleving egaliserend werkt. Je hoeft geen grote organisatie te zijn om je informatie, kennis en cultuur breed te delen met de wereld.’

Dafne Jansen is redacteur van IP en projectmanager bij de Universiteit Utrecht.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.