Weer kritische bibliothecaris juridisch bedreigd door uitgever

Bloggende bibliothecaris uit Denver noemt open access-tijdschriften ‘roofzuchtig’.

Edwin Mellen Press heeft besloten om de rechtszaak tegen bibliothecaris Dale Askey te staken (zie InformatieProfessional 2/2013). De wetenschappelijke uitgever was een proces tegen de bibliothecaris van de McMaster University in Ontario begonnen vanwege een kritische blogposting. Askey noemde Edwin Mellen Press een ‘dubieuze’ uitgever van ‘tweederangs wetenschappelijke boeken’. De uitgever eiste ruim 4 miljoen dollar schadevergoeding van Askey en zijn werkgever.

De rechtszaak leidde tot grote verontwaardiging onder academici en informatieprofessionals. Zij vonden dat de uitgever de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting moet respecteren. Askley hoeft zich geen zorgen meer te maken over een schadevergoeding wegens smaad of andere sancties nu Edwin Mellen Press de zaak verder laat rusten. Maar inmiddels wordt alweer een andere bibliothecaris, Jeffrey Beall van de University of Colorado in Denver, juridisch bedreigd door een uitgever. Het Canadese Center for Science and Education, uitgever van verschillende open access-tijdschriften, is boos op Beall vanwege een bericht op zijn weblog. Beall schrijft over ‘roofzuchtige’ tijdschriften en noemt in dat verband het Center for Science and Education en enkele titels van de uitgever. Beall gebruikt het woord ‘roofzuchtig’ omdat de tijdschriften een paar honderd dollar rekenen voor de publicatie van een artikel. De auteur van een artikel draait zelf voor de kosten van publicatie op.

Het Center for Science and Education beschuldigt de bibliothecaris van smaad en laster en eist dat Beall zijn naam en de tijdschrifttitels van zijn weblog verwijdert. De uitgever eist 10.000 dollar schadevergoeding van Beall. Een schijntje in vergelijking met de eis tegen Askey, maar ook in deze zaak staan de principes van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van academici om zich kritisch uit te laten in hun publicaties op het spel. Wordt vervolgd.

Weblog Jeffrey Beall: scholarlyoa.com

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen