VPRO Tegenlicht en SPN willen maatschappelijk debat faciliteren met Meet Ups in bibliotheek

VPRO Tegenlicht en SPN hebben onlangs de website meetup-bibliotheek.nl gelanceerd, waarmee bibliotheken Meet Ups kunnen organiseren met de afleveringen van Tegenlicht als uitgangspunt.

De samenwerking tussen VPRO Tegenlicht en Stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) moet bibliotheken helpen om beter invulling te geven aan hun maatschappelijke opgave van ontmoeting en debat. Het onlangs beschikbaar gekomen Archief van de Toekomst (een online archief dat AI en machine learning inzet om alle 555 uitzendingen van Tegenlicht op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken, red.) biedt volgens de partijen ‘een schat aan afleveringen en inhoud om als bibliotheek een stimulerende leeromgeving te bieden waar jong en oud kunnen samenkomen en kennis delen’. Tijdens een Meet Up zetten deelnemers aan de hand van (fragmenten uit) een uitzending van Tegenlicht het gesprek voort. Samen duiken ze dieper in de materie, belichten ze het onderwerp van een andere kant of zoomen ze in op de lokale context.

De site meetup-bibliotheek.nl bevat een stappenplan, draaiboek en marketingmiddelen. Alle materialen zijn eenvoudig te downloaden. VPRO en SPN organiseren op 16 juni in Hilversum een ‘Warming Up’-bijeenkomst voor bibliotheken die willen beginnen met Meet Ups. Aanmelden kan via c.mathot@vpro.nl.

Een aantal bibliotheken is al actief met Meet Ups bezig, waaronder Bibliotheek Utrecht (foto), Bibliotheek Eemland en Bibliotheek Midden-Brabant.