Voormalige hoofd van Oekraïense bibliotheek (Moskou) schuldig bevonden

De Russische Natalya Sharina, toentertijd hoofd van de Oekraïense Literatuur Bibliotheek in Moskou, werd in oktober 2015 opgepakt en sindsdien onder huisarrest geplaatst. Op 5 juni jl. werd ze schuldig bevonden vanwege ‘haatzaaien’ en verduistering van bibliotheekgelden.

Op 28 oktober 2015 doorzochten gewapende en gemaskerde politiemannen de Oekraïense Literatuur Bibliotheek in Moskou op ‘anti-Russisch propagandamateriaal’. Ook de woning van bibliotheekdirecteur Natalya Sharina werd doorzocht.

Er werden computers, geheugensticks, documenten en boeken uit deze staatsbibliotheek voor onderzoek meegenomen. Onder de in beslag genomen boeken bevindt onder meer het werk van de Oekraïense nationalist Dmitri Korchinsky. Korchinsky’s boeken zijn in Rusland verboden.

Al eerder, eind 2010, was er een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen deze bibliotheek en haar directeur. De bibliotheek werd verdacht van haatzaaien door het verspreiden van anti-Russische boeken. Het onderzoek werd in augustus 2011 beëindigd bij gebrek aan bewijs. Als gevolg van “veranderingen in de politieke situatie” vond er, aldus de onderzoekers, in 2015 opnieuw onderzoek plaats. Het ministerie van Cultuur van Oekraïne liet destijds weten dat deze actie van het Kremlin was “gericht op het intimideren van de Oekraïense minderheid in Rusland”.

Natalya Sharina heeft steeds gezegd dat Russische politiemannen zelf de bewuste boeken in de bibliotheek hebben geplaatst. Maar het gerechtshof in Moskou veroordeelde haar op 5 juni jl. tot vier jaar cel vanwege ‘haaizaaien’ en verduistering van bibliotheekgelden. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben de uitspraak bekritiseerd. Sharina wil in beroep gaan tegen de uitspraak.

Meer achtergronden bij www.infodocket.com