Virtual Reality fietstocht door Europa’s kunsterfgoed ‘Big Art Ride’

Tot eind juni vindt het culturele project #BigArtRide plaats. Het is een virtuele race door een stad van zowel het verleden als het heden, een stad die reageert op iedere beweging, vol kunst. Een virtuele stad die Europa’s erfgoed, cultuur en toekomst weerspiegelt. Een ervaring ook die Europa’s opvallendste meesterwerken en meest unieke kunst in de spotlight zet.

De #BigArtRide-tour trekt door Europa en Nederland en iedereen kan meedoen. Bij elk event worden steeds twee deelnemers in verschillende steden (één in Amsterdam, één ergens anders) uitgenodigd op een stationaire fiets met virtual reality-technologie te stappen. Zij fietsen vervolgens samen door een stad, waar decennia van Europese kunst in de vorm van gebouwen, wegen en bomen voorbij komen. Iedereen mag plaatsnemen op de fiets en ook voorbijgangers kunnen meedoen; door te spelen met bijvoorbeeld een fietspomp of een bel kunnen zij de fietsers helpen of juist tegenwerken. De installatie zal steeds meerdere dagen op één locatie blijven.

Het project is onderdeel van de Europeana280-campagne waarmee in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, de Europeana Art History Collections worden gelanceerd.

(Beeld: Het project #BigArtRide werd gelanceerd door minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).