Vernieuwd standaardwerk over het Vlaamse boek

Ludo Simons, emeritus hoogleraar Boekwetenschap, kiest voor een bredere aanpak in de herziene uitgave van zijn monumentale werk.

Door: Matthijs van Otegem

Vijfentwintig jaar geleden publiceerde Ludo Simons zijn standaardwerk Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen. Nu komt deze emeritus hoogleraar Boekwetenschap van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven met een herziene en uitgebreide uitgave van dit monumentale werk. Een must voor iedereen met interesse in boekgeschiedenis.

Het boek is chronologisch opgezet. Van de erfenissen van de achttiende eeuw naar de ‘Vlaamse wedergeboorte’ (1830-1890), langs de bloei van de Vlaamse uitgeverij in het interbellum naar de literaire uitgeverij in de tweede helft van de twintigste eeuw en de opkomst van de grote concerns. Simons sluit af met een kort hoofdstuk over de ontwikkelingen sinds 2000.

Prettig voor de lezer is dat de technische ontwikkeling in de uitgeverij van de afgelopen decennia ook fysiek zichtbaar is. Deze uitgave is superieur aan de eerste editie uit de jaren tachtig. Een schitterend uitgegeven boek, helemaal voor deze prijs. De vorm is een ware pleitbezorger voor de inhoud.

Een herziene editie nodigt uit tot vergelijken. Simons claimt een bredere aanpak: van een geschiedenis van de uitgeverij naar een boekgeschiedenis. Dit weerspiegelt de ontwikkeling die de bestudering van het boekenvak de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Het gehele werk is daadwerkelijk van begin tot eind herschreven. Wel is het een geschiedenis van de uitgeverij gebleven in plaats van een algemene boekgeschiedenis. De uitbreidingen zijn over het algemeen een verdieping ten opzichte van de vorige versie, eerder dan een verbreding naar de receptie van boeken en leescultuur in Vlaanderen. Binnen de context van de uitgeverijgeschiedenis zijn nieuwe inzichten nauwgezet verwerkt. Spijtig is daarom dat de bibliografie niet is meegenomen in het register.

In de Epiloog waagt Simons zich nog aan de toekomst van het boek. De Vlaamse boekhandel is nog niet hard geraakt door de opkomst van het ebook, waaruit Simons de conclusie trekt dat dit slechts een aanvulling vormt op het gedrukte boek en het zeker niet zal verdringen. Of dit waar is, mogen toekomstige chroniqueurs van de Vlaamse boekenwereld beoordelen.


 

Ludo Simons | Het Boek in Vlaanderen sinds 1800: een cultuurgeschiedenis |Tielt: Lannoo | 2013 | ISBN 978902098374 | 640 p. | € 49,99 |  ●●●●○


Matthijs van Otegem is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen