Vergadering in virtuele omgeving effectiever dan online videomeeting

Vergaderen in een virtuele 3D-omgeving zorgt voor meer betrokkenheid en betere concentratie dan online videovergaderen. Daarnaast is het prettiger dan fysiek vergaderen. Dat blijkt uit TNO-onderzoek naar verschillende vormen van vergaderen.

TNO heeft vergaderen in verschillende condities onderzocht: fysiek op locatie, via online video en via social XR. Extended reality (XR) is de verzameling van technologieën waarmee personen elkaar op afstand in 3D kunnen ontmoeten. Zowel virtual reality (VR) als augmented reality (AR) vallen binnen deze verzameling.

Social XR

Social XR heeft betrekking op toepassingen en platforms die op XR zijn gebaseerd en die meerdere personen in staat stellen te delen, te communiceren en samen te werken. TNO deed hier eerder al pilots mee. TNO’s huidige onderzoek bestond uit twee fases. In de eerste fase zijn ervaringen van deelnemers in een lab gemeten. Vervolgens zijn de ervaringen gemeten van een andere groep deelnemers in hun werkomgeving, zoals bij een krantenredactie en een arbodienst.

Hogere betrokkenheid en betere concentratie

Uit de resultaten blijkt dat er geen verschil in effectiviteit zat tussen de verschillende vergadervormen. De deelnemers kregen als taak mee om tot verschillende besluiten te komen in een onderhandelscenario en zij volbrachten die in elke vorm. Deelnemers beoordeelden de social XR-vergaderingen wel als prettiger dan fysieke meetings en videovergaderen. Dankzij functies zoals het gemakkelijker vragen van de aandacht door je hand op te steken, verliepen social XR-vergaderingen soepeler dan videovergaderingen.

Daarnaast meldden deelnemers hogere concentratieniveaus bij de social XR-vergadering, omdat ze minder afleiding en meer betrokkenheid ervoeren dan bij de videovergadering. Bij social XR-vergaderen zijn alle deelnemers aan een gesprek altijd zichtbaar via een avatar, terwijl zij bij videovergaderen hun camera en/of microfoon kunnen uitzetten en dan uit beeld raken.

Investeren in social XR nodig

Er moet wel nog veel gebeuren voordat social XR-technologie breed voor vergaderen kan worden ingezet, meldt TNO. Zo wordt het uitwisselen van documenten in social XR nog als ingewikkeld en minder toegankelijk ervaren. Ook vinden deelnemers hardware, zoals VR-brillen, nog te duur om op grote schaal te gebruiken. Tot slot liggen er nog verschillende uitdagingen op het gebied van privacy en databescherming.

Verantwoording onderzoek

TNO ontving voor dit onderzoek een research grant uit het Meta XR Programs and Research Fund. Meta is zelf niet betrokken geweest bij de opzet en uitvoering van het onderzoek. De resultaten worden naar verwachting in het najaar gepubliceerd in de vorm van twee wetenschappelijke publicaties door Frontiers, uitgever in open wetenschappelijk onderzoek.