Veel aandacht politieke partijen voor digitale veiligheid in programma’s Europese verkiezingen

Het grootste gedeelte van de politieke partijen in Nederland kaart digitale veiligheid aan in het Europese verkiezingsprogramma. Dit blijkt uit een analyse van ICT-kennispartner Legian. Het gaat om thema’s als veilig gebruik van artificial intelligence (AI) en privacy.

ChristenUnie en GroenLinks-PvdA pleiten in hun programma’s voor een goede, snelle implementatie van de AI Act. Het CDA is van mening dat er meer Europese standaarden moeten komen voor het veilig gebruik van AI. Ook NSC kan zich hierin vinden: de partij vindt dat regels nodig zijn die ‘ongewenste ontwikkeling van AI tegengaan’.

Privacy

Meer dan de helft van de deelnemende partijen wil dat er beter met de privacy van burgers wordt omgegaan. Zo verzet de SP zich tegen de inzet van de Europese digitale identiteit (eID) ‘zolang onduidelijk is of de technologie betrouwbaar is en data van burgers in veilige handen zijn’. Ook NSC vindt dat burgers zelf controle moeten kunnen houden over hun digitale identiteit(en). De partij pleit voor terughoudendheid bij het opzetten van verplichte overheidssystemen voor digitale identiteiten (bijvoorbeeld bij de aanvraag van een paspoort).

Online veiligheid kinderen

Ook de online veiligheid van kinderen vinden veel partijen belangrijk. Zo wil de BBB het gebruik van algoritmes op sociale media beperken om kinderen te beschermen tegen verslaving en mentale problemen. GroenLinks-PvdA wil veilige instellingen invoeren op sites, games en apps voor kinderen, en ChristenUnie wil sociale media die data van kinderen verkopen uit Europa weren. NSC spreekt over eerlijke, veilige en transparante socialemediaplatforms.