Universiteit Leiden op zoek naar medewerker Bijzondere Collecties 1

Heb je affiniteit met hedendaagse en historische fotografie, ben je servicegericht en werk je precies en zorgvuldig? Voor de ontsluiting en beschikbaarstelling van onze fotocollecties zijn we op zoek naar een medewerker Bijzondere Collecties die tevens een bijdrage levert aan onze dienstverlening.

Dit ga je doen

In deze functie help je mee om onze collecties wereldwijd onder de aandacht te brengen:

 • Je beschrijft de fotografische collecties ten behoeve van onderzoek en onderwijs;
 • Je ondersteunt conservatoren bij activiteiten om de fotografische collecties bij een breed publiek bekend te maken;
 • Je maakt bezoekers wegwijs in de leeszaal en beantwoordt vragen in het Nederlands en Engels, zowel aan de balie als digitaal;
 • Je coördineert en administreert alle bruiklenen aan erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland en zorgt er samen met de medewerkers Beheer en Behoud voor dat de bruikleenprocessen soepel verlopen;
 • Je verricht ondersteunende werkzaamheden voor digitaliseringstrajecten en zorgt ervoor dat de gedigitaliseerde collecties online beschikbaar komen;
 • Je draagt bij aan het zo open mogelijk beschikbaar stellen van de Bijzondere Collecties door middel van onderzoek naar auteursrechten.

Hier ga je werken

Je gaat werken bij de afdeling Bijzondere Collecties, onderdeel van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). De afdeling bestaat uit 28 vaste medewerkers en daarnaast een wisselend aantal projectmedewerkers en stagiairs. In verband met de pensionering van een van de vaste medewerkers zijn we op zoek naar een nieuwe collega.

Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis. UBL staat wereldwijd bekend om de bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent, aan bij. Kijk voor meer informatie over ons op de website van de UBL.

Dit breng je mee

In dit team zoeken we iemand die zelfstandig aan de slag kan. Elke functie is anders, dus er is in het begin aandacht voor inwerken. Mochten bepaalde werkzaamheden nieuw zijn voor je, dan kijken we samen wat je nodig hebt en stellen hiervoor een ontwikkelplan op. Deze functie past bij jou als je je herkent in de volgende punten:

 • Je beschikt over een passende opleiding op hbo- of universitair niveau;
 • Je hebt kennis van het ontsluiten van fotografische collecties;
 • Je hebt ervaring met het werken met bijzondere collecties en het hanteren van oude en kwetsbare materialen;
 • Je hebt affiniteit met het gebruik van erfgoed in onderwijs en onderzoek;
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden;
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk. Kennis van andere talen, met name niet-Westerse, is een pre;
 • Je bent klantgericht, representatief en accuraat.

Herken je jezelf volledig in dit profiel óf voldoe jij niet aan alle eisen, maar denk je wel dat dit de functie voor jou is? Dan nodigen wij je graag uit om te solliciteren!

Dit bieden we je

We streven ernaar om met elkaar een transparante, inclusieve werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Onze organisatie is volop in beweging, en met jouw ideeën voor verbetering en vernieuwing komen we verder. We besteden graag met jou aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt rekenen op een interessante maatschappelijk relevante baan binnen de wereld van onderwijs en onderzoek. De uitdagende en internationale werkomgeving van de universiteit bevindt zich op steenworp afstand van de levendige Leidse binnenstad. Ook hebben we – samen met jou – aandacht voor gezondheid en vitaliteit. Vanuit Healthy University organiseren we leuke activiteiten die hieraan bijdragen.

Daarnaast bieden we je:

 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband. De overeenkomst valt onder de cao Nederlandse Universiteiten;
 • Een salaris van minimaal € 3.072 en maximaal € 4.103 bruto per maand bij een fulltime (38 uur) aanstelling (schaal 8);
 • Vakantietoeslag (8%), een eindejaarsuitkering (8,3%) en een aantrekkelijke pensioenregeling bij het ABP;
 • Flexibele werkduur: standaard heb je minimaal 29 vakantiedagen bij een fulltime werkweek van 38 uur; je kunt daarnaast extra verlof opbouwen door bijvoorbeeld fulltime 40 uur per week te werken en zo 96 extra verlofuren op te bouwen óf door 96 verlofuren in te leveren en een werkweek van 36 uur te werken;
 • Ruime keuze in secundaire arbeidsvoorwaarden; zo is het bespreekbaar om voor een sabbatical of betaald ouderschapsverlof te kiezen. Binnen ons keuzemodel arbeidsvoorwaarden kunnen vrije dagen en/of salaris worden ingezet voor bijvoorbeeld een voordelig sportabonnement of een fietsregeling, en er zijn mogelijkheden voor kinderopvang;
 • Als de werkzaamheden het toelaten is hybride werken binnen Nederland mogelijk;
 • Een thuiswerkvergoeding (dag- en internetvergoeding) en aandacht voor goede werkplekken, daarnaast krijg je een laptop van de universiteit tot je beschikking.

Meer informatie over de arbeidsvoorwaarden lees je hier.

Dit vinden wij belangrijk

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te zijn waar alle studenten en medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en zich volop kunnen ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Solliciteren of meer weten?

Direct solliciteren? Klik dan op de sollicitatiebutton. Solliciteren kan tot 11 maart, sollicitaties nemen wij direct in behandeling.

Wil je eerst nog meer informatie over de inhoud van deze functie? Neem contact op met Saskia van Bergen, hoofd Dienstverlening & Collectie-informatie Bijzondere Collecties, via telefoonnummer 071-527 14 64 of e-mail w.van.bergen@library.leidenuniv.nl.

Om elkaar goed te leren kennen, volgen we een aantal stappen in de sollicitatieprocedure.

 • Wij vinden mobiliteit erg belangrijk. Daarom wordt deze vacature ook intern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid, heeft de interne kandidaat de voorkeur.
 • Voor deze functie vragen wij bij indiensttreding om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). Deze verklaring is verkrijgbaar bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je staat ingeschreven. De kosten hiervoor worden vergoed.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Mocht je ons toch cv’s toesturen, dan kunnen daar geen rechten aan worden ontleend.