Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) per direct op zoek naar hoofd Metadatadiensten

(0,8 fte)
Vacaturenummer 22-345

Heb je het in je om een enthousiaste leidinggevende te zijn met oog voor nieuwe ontwikkelingen en het verbeteren van processen? Wil je Leidse onderzoekers en studenten helpen door informatie van over de hele wereld beschikbaar te stellen? Ben je goed op de hoogte van de ontwikkelingen rond metadata en catalogisering en heb je in het bijzonder belangstelling voor researchdata en open access-publicaties? Bij ons kun je je ervoor inzetten om de rijke collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) nog beter onder de aandacht te brengen én bij te dragen aan de open science-ambities van de Universiteit Leiden. 

De werkzaamheden

De afdeling Metadatadiensten & Acquisitie (MDA) zorgt ervoor dat nieuwe materialen worden aangeschaft, beschreven en verwerkt, dat publicaties in open access beschikbaar worden gesteld en dat metadata optimaal worden beheerd. De expertise van de afdeling wordt ingezet voor advisering en beleidsvoorbereiding op deze gebieden. Vanwege de groei van activiteiten hebben we binnen de afdeling een nieuwe functie gecreëerd. Als hoofd Metadatadiensten geef je direct leiding aan de medewerkers van het team Metadataspecialisten en het team Open Access (ongeveer 7 fte). Je volgt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van metadata en zorgt ervoor dat de UBL deze kan toepassen. Je verzamelt, verwerkt en analyseert managementinformatie en bent verantwoordelijk voor verdere procesverbetering. Uiteraard werk je daarbij nauw samen met de medewerkers van de afdeling MDA en andere afdelingen van de UBL.

Van jou wordt daarnaast verwacht dat je:

 • beleid ontwikkelt op het gebied van metadata en informatiedienstverlening;
 • (mee)werkt aan het opstellen en implementeren van jaar- en beleidsplannen;
 • processen binnen de afdeling aanstuurt en bewaakt, met oog voor continue verbetering;
 • optreedt als plaatsvervanger bij afwezigheid van het afdelingshoofd;
 • aanzet geeft tot en meewerkt in innovatieve projecten;
 • contacten onderhoudt met collega-instellingen.

Profiel

 • Een afgeronde relevante hbo-opleiding;
 • Aantoonbare kennis van en ervaring met bibliotheekprocessen en -systemen;
 • Kennis van ontwikkelingen rond (metadata)standaarden waaronder LOD, Marc21, RDA, BibFrame;
 • Kennis van ontwikkelingen op het gebied van verwerking van researchdata en open access-publicaties;
 • Aantoonbare affiniteit met leidinggeven en kennis van situationeel leiderschap;
 • Je beschikt over goede adviesvaardigheden en bent samenwerkingsgericht;
 • Goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden zowel in het Nederlands als in het Engels;
 • Je beschikt over de competenties coachend leiderschap, klantgerichtheid, sturen op resultaat, overtuigingskracht en plannen en organiseren.

Onze organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis. UBL staat wereldwijd bekend om de bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen aan bij, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent. Kijk voor meer informatie over ons op de website van de UBL.

Diversiteit en inclusie

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Wij bieden

Een inspirerende, permanent in hoog tempo veranderende werkomgeving bij de UBL.

Het betreft een aanstelling voor de duur van één jaar, met bij goed functioneren uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Inschaling vindt plaats conform de Cao Nederlandse Universiteiten en is afhankelijk van opleiding en ervaring; het salaris bedraagt maximaal € 5230 bruto per maand (salarisschaal 11).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kun je nalezen op universiteitleiden.nl/werken-bij.

Informatie

Nadere informatie over de vacature kun je verkrijgen bij Jacob Heeren, afdelingshoofd MDA, tel. 071-527 15 61, e-mail j.j.heeren@library.leidenuniv.nl of Bas Vat, divisiemanager bibliotheekprocesondersteuning, tel. 071-527 28 84, e-mail b.vat@library.leidenuniv.nl.

De Universiteit Leiden hecht groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in haar instelling ondervertegenwoordigd zijn.

Solliciteren

Heb je interesse in deze functie? Stuur jouw sollicitatiebrief, vergezeld van je cv en onder vermelding van het vacaturenummer, uiterlijk 14 juni naar: vacaturespenoservices@bb.leidenuniv.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.