UMCG behandelt psychosepatiënten met virtual reality

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start deze zomer met de behandeling van psychosepatiënten met achterdocht en sociale angst door middel van virtual reality. Dat schrijft het UMCG in een persbericht.

Tijdens de behandeling zullen patiënten gecontroleerd worden blootgesteld aan een virtuele omgeving. Het UCP werkt hierin samen met Parnassia Groep uit Den Haag en CleVR, een bedrijf uit Delft dat voor het onderzoek vier virtuele werelden heeft gemaakt. Volgens het centrum is het project een medische primeur voor Nederland.  Met het onderzoek, dat moet worden beschouwd als een aanvulling op de al bestaande cognitieve gedragstherapie, hoopt het UCP beter inzicht te krijgen in de rol van omgevingsfactoren bij psychosepatiënten.

Patiënten worden in de virtuele wereld geleidelijk blootgesteld aan de omgeving die de begeleidend psycholoog kan beïnvloeden. Met behulp van een joystick en een speciale virtual reality bril, belanden mensen in een andere wereld. De positie van de drager wordt continue geregistreerd en het beeld bij elke beweging aanpast; hierdoor kunnen patiënten op een realistische manier door een drukke winkelstraat lopen, met de bus reizen, boodschappen doen of een café bezoeken. Het UCP verwacht dat patiënten die op deze manier worden geconfronteerd met kopies van de echte wereld geleidelijk minder angstig en achterdochtig worden en op termijn minder vaak sociale situaties hoeven te vermijden.
Meer informatie over het onderzoek is beschikbaar op een speciale projectpagina.