Uitgever sleept kritische bibliothecaris voor de rechter

Edwin Mellen Press beschuldigt bloggende universiteitsbibliothecaris van smaad.

Bibliothecaris Dale Askey, werkzaam bij de universiteitsbibliotheek van McMaster University in Canada, houdt niet van de boeken van Edwin Mellen Press. In een in 2010 gepubliceerd weblogbericht laat Askey weten dat hij de boeken van de wetenschappelijke uitgever ‘dubieus’ vindt. In een tijd van bezuinigingen op nieuwe aankopen moeten bibliotheken heel kritisch kijken naar wat ze kopen. De boeken van Edwin Mellen Press zijn volgens Askey ‘tweederangs’ en verdienen het niet in collecties opgenomen te worden.

Edwin Mellen Press is boos vanwege het kritische blogbericht en eist nu via de rechter 4,5 miljoen dollar schadevergoeding wegens smaad van Askey en zijn werkgevers. Toen de bibliothecaris het bericht schreef, werkte hij voor Kansas State University.

Volgens de aanklacht was Askey erop uit om Edwin Mellen Press failliet te laten gaan, omdat hij adviseerde geen boeken van de uitgever meer te kopen. Askey zegt in een interview met de Canadese krant Hamilton Spectator dat dat nooit zijn bedoeling is geweest. Askey zei een professionele mening geuit te hebben. Ook gaf hij aan dat zijn weblog maximaal 50 keer per dag bezocht wordt.

Hoewel Askey in dienst was van Kansas State University toen hij het bericht schreef, is zijn huidige werkgever McMaster University volgens de uitgever aansprakelijk voor de schade. Zijn nieuwe werkgever heeft deze bibliothecaris in staat gesteld om verder te bloggen en heeft hem niet gedwongen het blogbericht over de kwaliteit van de Mellen-uitgaven te verwijderen, aldus de uitgever.

De Canadian Association of University Teachers ziet het proces tegen Askey en zijn werkgever als een aanval op de academische vrijheid. McMaster University heeft een verklaring op haar website gepubliceerd onder de titel ‘Statement on Academic Freedom’. Volgens de universiteit hebben academici het recht op vrijheid van meningsuiting en mogen ze zonder enige beperkingen hun opinies publiceren.

Het is nog niet bekend wanneer het proces tegen Askey en McMaster University officieel begint. Om de bibliothecaris te steunen en aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting van academici is Martha Reineke, hoogleraartheologie aan de University of Northern Iowa, een online petitie begonnen.

Het is overigens niet voor het eerst dat Edwin Mellen Press een criticus voor de rechter sleept. In 1993 procedeerde de uitgever tegen Warren St. John van het tijdschrift Lingua Franca vanwege een kritische opmerking. De uitgever verloor dat proces.

Blogbericht van Dale Askey: bit.ly/12lcLn1

Petitie: chn.ge/Z06aCd

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen