TU Delft Library kijkt terug op 3D print week

Om de kennisuitwisseling tussen studenten en wetenschappers te bevorderen organiseerde TU Delft Library van 24 t/m 28 november een ’3D print week’. Het was de eerste keer dat de Library een groot evenement rondom een actueel technisch-wetenschappelijk onderwerp voor haar rekening nam. Wat waren de ervaringen?
Door: Annette Heijn, TU Delft Library
De TU Delft Library heeft als visie dat wetenschappers succesvoller worden als ze kennis van anderen gebruiken en hun eigen kennis delen. Niet alleen kennis in de vorm van boeken, artikelen en naslagwerken maar ook kennis die wetenschappers en andere experts in hun hoofd hebben zitten. Daarom heeft zij de stap genomen om een evenement te organiseren en experts uit te nodigen om lezingen en workshops te geven. Dit alles met de Library als centrale en neutrale ontmoetingsplek op de campus.
3D print week
Als onderwerp voor dit evenement is gekozen voor 3D printen. Een techniek die technisch-opgeleide mensen zeer aanspreekt en nieuwsgierig maakt. Binnen de TU Delft bleken meerdere onderzoeks- en onderwijsinitiatieven te bestaan omtrent 3D printen, maar ook privé-initiatieven van studenten. Deze projecten en de bijbehorende expertise wilden we delen met de rest van de campus. Ook keken we buiten de TU naar experts. Hieruit kwam een programma voort dat geschikt is voor zowel novices als bekenden met het onderwerp.
Ervaringen
 “Alles waar we als organisatoren op gehoopt hadden is uitgekomen,” zegt Karin Clavel, coordinator Research & Development, over de goedbezochte 3D print week. “Naast alle professionele interesse was er ook een hoge funfactor. Mensen vinden het geweldig om een panterkop uit een printer te zien rollen. Dan krijgen ze al snel plezier in 3D-printen.”
“Ik vind het een gaaf initiatief. Ik zie graag meer van dit soort dingen,” aldus Jurrit Bergsma, student Maritieme Techniek. Hoewel Bergsma zelf ook druk bezig is met 3D-printen, vond hij het interessant om te zien wat er nog meer gaande is op dit gebied, met name binnen de TUD.
De inspiratie strekte zich ook uit tot de bibliotheekmedewerkers zelf, vertelt mede-organisator Marion Vredeling. “De medewerkers gingen enthousiast met 3D-printen aan de slag.” Maar belangrijker is dat medewerkers van faculteiten elkaars werk leerden kennen, want de tentoonstelling bleek nogal wat eye-openers op te leveren. Na een interne evaluatie gaan we bekijken of we volgend jaar weer zo’n event organiseren.
De tentoonstelling ’3D print expo’ is te bezichtigen tot 19 januari 2015.
Lees de blogs over het verloop van deze week: