De Tiele-Stichting kent in 2025 drie fellowships toe: aan Daantje Meuwissen (Universiteit Utrecht), Evi Mijnster (Radboud Universiteit) en Everdien Rietstap (Universiteit van Amsterdam). De stichting ondersteunt het boekwetenschappelijke onderzoek van het drietal dit jaar gedurende een à twee maanden financieel en wetenschappelijk.
De selectiecommissie bestond dit jaar uit dr. Steven Claeyssens (bestuurslid Tiele-Stichting), prof. dr. Irene van Renswoude (Universiteit van Amsterdam), dr. Fleur Praal (Universiteit Leiden) en dr. Jeroen Salman (bestuurslid Tiele-Stichting).
Errera-schetsboek
Daantje Meuwissen onderzoekt tijdens het Tiele-fellowship het Errera-schetsboek. Het anonieme schetsboek (circa 1510-1535) uit Brussel (KMSK) bevat meer dan 150 tekeningen in pen en inkt van landschappen, kastelen, hoeves en figuren. Op korte termijn worden de tekeningen ontdaan van hun negentiende-eeuwse passe-partouts, wat een uitgelezen kans biedt om het schetsboek diepgaand te onderzoeken.
Bibliotheca Laurentiana
Evi Mijnster gebruikt het fellowship om een beter beeld te schetsen van het bewuste aankoopbeleid van de Bibliotheca Laurentiana, de stadsbibliotheek die zich van 1604 tot 1869 in de Laurenskerk te Rotterdam bevond. Dit wil ze onderzoeken aan de hand van aankoopnotities die uit de tweede helft van de zeventiende eeuw overgeleverd zijn.
Tilly Hermans
Everdien Rietstap onderzoekt tijdens het Tiele-fellowship de bijdrage van Tilly Hermans aan de totstandkoming van Nederlandstalige literaire fictie en non-fictie. Zij bekleedde tussen 1968-2022 verschillende redactie- en uitgeefposities bij uitgeverij Meulenhoff. Hermans richtte zelf uitgeverij Augustus op. Daarmee heeft ze een belangrijk stempel gedrukt op het boekenvak.
In mei doet de Tiele-Stichting een nieuwe oproep voor de Tiele-fellows 2026.
Fellowshipprogramma
Het fellowshipprogramma bevordert de wetenschappelijke studie van het boek in heden, verleden en toekomst. Het programma staat open voor iedereen met aantoonbare wetenschappelijke capaciteiten. De fellows ontvangen een stipendium van 1.500 euro per maand gedurende de twee maanden van hun onderzoek. Ook is een wetenschappelijk adviseur uit het netwerk van de Tiele-Stichting bij het onderzoek betrokken.
De Dr. P.A. Tiele-Stichting – opgericht in 1953 en vernoemd naar de vermaarde bibliograaf en bibliothecaris dr. P.A. Tiele (1834-1889) – heeft sinds 2003 de vorm van een samenwerkingsverband voor boekwetenschap. Daarin zijn vrijwel alle wetenschappelijke en marktgelieerde organisaties en instellingen op dit terrein vertegenwoordigd.