Terugkijken: British Library Labs Symposium 2017

Op 30 oktober 2017 vond bij de British Library in Londen het vijfde BL Labs Symposium plaats. Dit jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door BL Labs, een initiatief om innovatief hergebruik van de digitale collectie van de British Library aan te moedigen.

Door: Lotte Wilms, Digital Scholarship Advisor bij de Koninklijke Bibliotheek

Tijdens het symposium lichtte BL Labs de projecten toe die zij het afgelopen jaar heeft gedaan. Ook reikte ze prijzen uit aan personen, teams en bedrijven die hun digitale collectie op een innovatieve manier hebben ingezet. Deze awards zijn opgedeeld in vijf categorieën: commercieel, wetenschap, educatie, artistiek én een prijs voor medewerkers (zie ook: http://blogs.bl.uk).

Hergebruik in de breedste vorm

Het BL Labs & Digital Scholarship-team houdt zich bezig met het promoten van de enorme collectie teksten, kaarten, muziek, afbeeldingen en handschriften van de British Library (BL) voor  nieuwe vormen van hergebruik. Dit doet zij voornamelijk door partnerschappen aan te gaan en samen te werken in verschillende projecten. Het symposium stond dus geheel in het teken van hergebruik in alle mogelijke vormen. Een aantal van de gepresenteerde projecten viel op door de samenwerking met de creatieve industrie.

Kunst van kaarten

De artistic award ging naar Michael Takeo Magruder. In Imaginary cities heeft hij met behulp van gedigitaliseerde stadsplattegronden nieuwe steden gevisualiseerd. Dankzij een algoritme nemen deze plattegronden dagelijks in omvang toe. Leuk detail: ze zijn ook in 3D te renderen. Omdat deze kunstenaar graag de koppeling maakt tussen digitaal en fysiek, heeft hij ook enkele van deze nieuwe kaarten met behulp van oude verguld- en verzilvertechnieken ‘afgedrukt’. (Zie ook: blogs.bl.uk.)

Time-lapse of algorithmically generated images (showing days 1, 7, 32 and 152) constructed from a 19th-century map of Paris

Interactieve fictie in tentoonstelling

Een ander mooi voorbeeld was het project dat BL Labs heeft gedaan met Rob Sherman, een interactive fiction writer-in-residence. Dat was alweer in 2014, maar daarom niet minder interessant. Sherman heeft bij de BL namelijk gewerkt aan een interactief boek, waarbij hij de collectie op een innovatieve manier heeft ingezet. Voor de tentoonstelling Lines in the Ice schiep hij een 19e-eeuwse karakter dat op zoek gaat naar de verloren schepen in de poolcirkel bij Canada. Sherman schreef niet alleen het verhaal, ook bakte hij scheepsbiscuit met recepten uit de BL-collectie en maakte hij – dankzij de hulp van restauratoren – een verloren gewaand  scheepsjournaal. Op die manier gaf hij de tentoonstelling een extra dimensie. (Zie ook: thewritingplatform.com.)

Afgelopen zomer organiseerde BL Labs een summer school over interactive fiction – en die was een maand voor de start volledig volgeboekt. Komende zomer wordt die summer school herhaald en zal Rob Sherman het gros van de lessen verzorgen.

Overige projecten en initiatieven

Ook de volgende projecten zijn het vermelden waard:

  • studenten maakten met behulp van gedigitaliseerde afbeeldingen een Alice in Wonderland-game die gebruikt werd bij een tentoonstelling over dit wereldberoemde boek;
  • Minecraft en de BL: The Lakescraft Project;
  • Poetic places, een app over poëzie en locatie;
  • de Algorave: hierbij wordt live muziek gemaakt door audio uit de BL-collectie te programmeren. Daarnaast wordt ook een visualisatie gecreëerd met behulp van beelden uit de ‘BL 1 million Flickr image set’;
  • de BL Face Swap: hierbij worden gezichten live herkend en vervangen door gezichten uit de BL-collectie;
  • Het BL Business & IP Centre, waar je als beginnend ondernemer kunt aankloppen om je zakelijke ideeën met betrekking tot BL-collecties te toetsen en uit te werken;
  • Movable type, een kaartspelletje dat illustraties en letters uit de BL-collectie gebruikt.

Tot slot: de uitreiking van een prijs aan BL-medewerkers vind ik een heel mooie manier om medewerkers die zich extra inspannen in het zonnetje te zetten. Bovendien stimuleert zo’n prijs innovatie in de organisatie.


Programma, slides en filmpjes

Een overzicht van het British Library Labs Symposium is te vinden via de volgende links:


(Afbeelding: still uit een filmpje over de BL Face Swap)