Tablet apps

Tweetbot for Twitter

Door: Raymond Snijders

Producent: Tapbots

Platform: iOS

Prijs: € 2,39

Waardering: ●●●●●

Twitter is als social-mediafenomeen niet meer weg te denken. Het is zelfs geïntegreerd in de laatste versie van het mobiele besturingssysteem iOS voor de iPad. Natuurlijk kun je deze gratis app van Twitter gebruiken, maar voor een klein bedrag beschik je met Tweetbot over een betere twitterclient. Twitterlijsten zijn handig om een kleinere selectie van twitteraars te kunnen volgen, maar weinig apps bieden die mogelijkheid. In Tweetbot kun je snel wisselen tussen je ‘hoofd’-tijdlijn met alle tweets en een tijdlijn waarin een twitterlijst getoond wordt. In welke tijdlijn je ook zit, je kunt door een tweet naar rechts te swipen de hele conversatie zien als het een reactie op een andere tweet betreft. Een swipe naar links geeft alle details van die specifieke tweet weer.

Op een tablet zijn gestures handig en Tweetbot maakt er veelvuldig gebruik van. Eén keer tikken op een tweet geeft de details, twee keer tikken laat je alle opties zien. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je drie keer tikken om te antwoorden op die tweet, deze favoriet te maken of te retweeten.

Wie veel twittert, kan al snel niet meer zonder Tweetbot.

Design Museum Collection for iPad

Door: Alice Doek

Producent: The Design Museum / twentysix

Platform: iOS (iPad)

Prijs: gratis

Waardering: ●●●●○

Deze app toont, beschrijft en bespreekt 59 objecten uit het Design Museum in Londen. Van Dyson-stofzuiger, Thonetstoel tot Vespa Clubmanscooter – alles komt in haarscherpe foto’s voorbij. De bezoeker kan kijken en luisteren naar videocommentaar op elk van de objecten. Bovendien schreef Stephen Bayley bij elk object een kort essay. De app verdient waardering door het prachtige ontwerp, al mag dat gezien de afkomst geen verrassing heten.

Je kunt door de objecten navigeren door simpelweg te bladeren, maar nog leuker is om de kolommen en rijen vanaf het beginscherm te swipen – op zoek naar iets herkenbaars. Helaas is er geen glimp op te vangen van de overige bijna 2.000 objecten in het museum, ook niet online. Op acht criteria kun je de voorwerpen filteren, zoals tijdperk, ontwerper, kleur en materiaal. Welke filteractie je ook onderneemt, het levert met zo’n kleine verzameling erg weinig op. Ik hoop op een flinke uitbreiding in een volgende versie, want anders moet ik toch echt naar Londen afreizen. Maar misschien is dat laatste ook wel de bedoeling.

Wikipedia Mobile

Door: Dymphie van der Heyden

Producent: Wikimedia Foundation

Platform: iOS en Android

Prijs: gratis

Waardering: ●●●●●

De gebruiker die snel iets wil weten, kan op zijn computer naar Wikipedia, maar dat kost – inclusief het opstarten van de pc – minstens een halve minuut. Binnen een paar seconde heb je echter de iPad gestart en de Wikipedia-app geopend. Neem dan wel de officiële app van Wikimedia Foundation, want die is stabiel en volledig. De iOS- en Android-versie zijn nagenoeg gelijk.

Terwijl je aan het tikken bent, verschijnt links een keuzelijst met termen. Klikken op één ervan geeft meteen resultaat: een illustratie en de inhoudsopgave van het lemma die je via de pijltjes kunt openklappen. Het gaat supersnel. Bovendien kun je met de app wat meer dan met Wikipedia via de desktop browser: pagina’s delen of opslaan om later offline te lezen, en items in je buurt vinden en selecteren. In het laatste geval krijg je een kaart te zien met pijltjes die naar items verwijzen.

De app opent in de default taal van je tablet. Als je een artikel op het scherm hebt, kun je de taal wijzigen: je krijgt dan geen vertaling maar het artikel in de oorspronkelijke versie.

Kleine minpuntjes: het logo lijkt sprekend op dat van Wordfeud en de lay-out is voornamelijk portrait (liggend).

Deze bijdrage komt uit IP nr. 10 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen