Symposium ‘Grafisch & Wetenschap’ over visualiseren van wetenschappelijke informatie

Tijdens het vijfde PRINT-symposium ‘Grafisch & Wetenschap’ op 1 februari 2018 zie en hoor je hoe wetenschappelijke informatie helder en beeldend gecommuniceerd kan worden. Zes sprekers vertellen over infographics, datavisualisatie, het ontwerpen van proefschriften en wetenschappelijke illustraties. Het symposium vindt plaats in De Ontwerpfabriek van Cibap, vakschool voor verbeelding in Zwolle.

Beelden om informatie te verduidelijken

Wetenschappers verzamelen informatie om daarover te publiceren – voor collega’s of een geïnteresseerd publiek. Om deze ‘data’ inzichtelijk te maken, wordt de publicatie voorzien van illustraties, infographics en datavisualisaties. Ook wetenschapsjournalisten en wetenschapseducatoren maken gebruik van beelden om hun informatie te verduidelijken, zowel in print als digitaal.

Complexe informatie vertalen

Ontwerpers en illustratoren wordt gevraagd deze vaak complexe informatie te vertalen naar heldere beelden voor kranten, tijdschriften en boeken, websites, televisie en social media. Maar hoe doe je dat? Hoeveel inzicht moet je als ontwerper hebben in de informatie die je moet verbeelden? Hoe zorg je ervoor dat vakgenoten of leken begrijpen wat de verbeelde data betekenen? En hoe belangrijk is het voor een wetenschapper, wetenschapsjournalist of -educator om informatie te voorzien van relevant beeldmateriaal? Op deze en nog veel meer vragen wordt antwoord gegeven tijdens ‘Grafisch & Wetenschap’.

Zes sprekers

Tijdens het symposium komen zes sprekers aan het woord die zich bezighouden met het verbeelden van wetenschappelijke informatie:
– Dirma Janse vertelt over het maken van wetenschappelijke infographics, zoals zij dat onder meer doet voor de NRC;
– Ilse Schrauwers van IsOntwerp is grafisch vormgever en gespecialiseerd in het ontwerpen van proefschriften;
– Erik Crins van Mediviz maakt wetenschappelijke en vooral medische illustraties;
– professor Peter Barthel deed onderzoek ‘met-een-knipoog’ naar de weergave van de maan op Sinterklaaspapier en vertelt over het belang van kennis voor de ontwerper;
– Eliane Gerrits is illustrator en maakt onder meer wetenschappelijke illustraties voor kinderen en jongeren en
– Frédérik Ruys van Vizualism is gespecialiseerd in datavisualisatie en vertelt over zijn werk voor televisieprogramma’s als Nederland van Boven van de VPRO.

Meer informatie en aanmelden: stichtingprint.nl.