Suriname krijgt eigen Bibliotheekschool

In 2020 gaat in Suriname de Bibliotheekschool van start. Het opleidingsinstituut is een samenwerkingsverband tussen de Nationale Database Suriname en GO | School for Information. 

“De laatste ‘echte’ bibliothecarissen gaan binnen nu en een paar jaar met pensioen. Maar er is geen gediplomeerd bibliotheekpersoneel om hen op te volgen,” zegt Eric Kokke. Hij is marketingmanager van GO | School for Information en projectmanager van de Bibliotheekschool.

Het dreigende personeelstekort was voor de Nationale Database Suriname (NDS) reden om het voortouw te nemen voor een opleidingsinstituut. Vanuit NDS is Jane W.F. Smith als projectmanager aangeschoven. De Bibliotheekschool is mede mogelijk gemaakt door Stichting GO Fonds.

Mbo en hbo

Suriname telt 55 bibliotheken. ‘Die hebben behoefte aan zowel leidinggevend als aan uitvoerend personeel. We gaan dus opleidingen op mbo- en hbo-niveau aanbieden. In februari 2020 start de mbo-opleiding en in maart de hbo-opleiding,” aldus Kokke.

Eerste informatiedag

Op 14 november jongstleden heeft de eerste informatiedag van de Bibliotheekschool plaatsgevonden. Kokke: “Op deze bijeenkomst kwamen meer dan 130 professionals af. En inmiddels zijn al meer dan zeventig inschrijfformulieren aangevraagd. De opleidingen voorzien duidelijk in een behoefte.”

(Beeld: Pixabay / Clker-Free-Vector-Images)