Studiemiddag SBG op 29 juni over wetenschappelijk uitgeven en open access publishing

Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG) organiseert op 29 juni haar voorjaarsbijeenkomst ‘Makelaars in kennis’. Ze duikt hiermee in de (bedrijfs)geschiedenis van de leveranciers van universiteitsbibliotheken: het (wetenschappelijke) boeken- en tijdschriftenvak, en in de oprukkende open access publishing.

Hoewel er inmiddels wel wat onderzoek is gedaan naar individuele (wetenschappelijke) uitgevers, bestaat er nog grote onduidelijkheid over de evolutie van de rol en bijdrage van deze ‘makelaars in kennis’ in de twintigste eeuw. Dit terwijl juist de omvang van deze markt een explosieve groei kende. De studiemiddag hoopt een antwoord te krijgen op de vraag: welke competenties van deze ‘makelaars in kennis’ waren onmisbaar voor een efficiënte verspreiding van (wetenschappelijke) literatuur in deze turbulente eeuw?

Sprekers zijn Bram Bouwens over zijn recent verschenen boek Makelaars in kennis. De geschiedenis van Swets & Zeitlinger, 1901-2014 en hoe het Nederlandse bedrijf uitgroeide tot een toonaangevende multinational in de handel in wetenschappelijke boeken en tijdschriften; Wence Swets, telg uit het familiebedrijf Swets & Zeitlinger; en Marijke Huisman, auteur van Collectief in boeken, 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak, over de ontwikkelingen in de boekenmarkt en het Nederlandse boekenvak.

De middag vindt plaats van 14:30 tot circa 18 uur, locatie: Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht. Voor meer informatie en aanmelden: klik hier.