Stedelijk Museum in aanbouw

Nog een paar maanden te gaan. Dan opent het Stedelijk Museum Amsterdam na een jarenlange verbouwing weer zijn deuren. De aanbouw (door haar vorm in de volksmond ‘badkuip’ genoemd) vormt vanaf 23 september de nieuwe toegangspoort tot het museum. In de ‘badkuip’, een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel, komen een auditorium en tentoonstellingsruimtes.

Eronder, dat wil zeggen: op de begane grond, bevinden zich het restaurant, de garderobe, museumwinkel en een loungeruimte. ‘In deze ruimte kunnen mensen alvast bij een informatiebalie inlichtingen krijgen en kunsttijdschriften inzien,’ zegt bibliothecaris Michiel Nijhoff.

Wie meer verdieping wenst, kan via de trap bij de museumwinkel naar beneden. Hier treft men de leeszaal / bibliotheek aan, waar de uitgebreide boekencollectie, maar ook het archief en documentatie te raadplegen zijn. ‘De geheel witte inrichting, eveneens van de hand van Benthem Crouwel, is klassiek. Langs vrijwel alle muren staan boekenkasten – in de kunstwereld viert papier nog hoogtij – en in het midden verrijst een lange leestafel.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen