In juni jl. gepresenteerd als de ‘grootste en leukste bibliotheek van de wereld’, had Bksy in de eerste weken na de lancering niet te klagen over aandacht. Met artikelen en interviews op verschillende websites introduceerde Bksy de deeleconomie in uitgeversland.
Door: Eric Kokke
De Bksy-app maakt het lenen en uitlenen van fysieke boeken onder vrienden en andere Bksy-gebruikers mogelijk. Met de app scan je de omslagen van je eigen fysieke boeken en zet je ze in jouw persoonlijke boekenlijst. Op deze manier ontstaat een virtuele kopie van je eigen boekenkast. Andere Bksy-gebruikers kunnen daarin browsen en bij een gewenste titel een leenverzoek indienen. De app houdt ook bij waar een boek zich bevindt, zodat kwijtraken niet aan de orde is.
Zelf kun je uiteraard ook andere boekenkasten inzien. Gebruikers die een bepaald boek zoeken kunnen een melding instellen die afgaat op het moment dat het boek in de app verschijnt.
Ambitieus
Alles draait bij Bksy om mobiel. ‘Behalve het scannen van boeken is het wel zo makkelijk als je onderweg even door de kasten van je vrienden kunt struinen. We stellen ons voor dat je in de toekomst ook voor andere kasten een account aan kunt maken en delen, bijvoorbeeld van een boekenkast op je werk.’
Aan ambitie geen gebrek bij de ontwikkelaars van de app, Robbin Reijnen en Peter Knol (beiden fervent boekenliefhebbers met een achtergrond in de ict- en startupwereld). Termen als ‘100.000 gebruikers’, ‘bibliotheek van de toekomst’ en ‘grootste bieb van de wereld’ komen veelvuldig voorbij als zij spreken over hun app. ‘Bksy is, naast een app, ook een community van boekenliefhebbers. Het boek moet immers uitgewisseld worden, je wilt weten wat je vriend of collega van het boek vindt, dus het is een mooie gelegenheid voor een bakje koffie samen. Daarmee wordt een belangrijk sociaal aspect van het boeken lezen gestimuleerd. Eigenlijk zijn we de bibliotheek van de toekomst aan het bouwen! Onze nieuwe bibliotheek is slim, sociaal en heeft ieder boek te leen.’
Vraagtekens
Maar beantwoordt deze startup wel aan een vraag uit de markt? Boeken lenen van vrienden is niets nieuws. En willen mensen wel boeken uitlenen aan onbekenden? En hoe komt het boek bij degene die het wil lenen, en weer terug bij de eigenaar? Is het versturen niet allemaal erg omslachtig en kostbaar? Zou het niet beter zijn om je te richten op digitale boeken? Dit is een greep uit de vragen die naar voren kwamen in de weken na de lancering van de Bksy-app. En waar nog geen goed passend antwoord voor is. Zo stellen de ontwikkelaars dat zij niet verwachten dat mensen het een probleem vinden om hun boeken uit te lenen, omdat ze dat zelf ook niet vinden. Ook is er nog geen handige oplossing voor het omslachtig per post verzenden van de boeken.
Op dit moment is het succes alleen af te lezen uit het aantal downloads uit de Google Play-store (ca. 500) en bijvoorbeeld het aantal likes op de BksyFacebookpagina (331). Nog geen indrukwekkende cijfers, maar de lancering is ook nog maar kortgeleden. Toch zal dit niet de kick-start zijn die de ontwikkelaars voor ogen hadden.
Verdienmodel
De Bksy-app is tot stand gekomen met de hulp van investeerders. Het verdienmodel is echter nog niet duidelijk. De initiatiefnemers willen snel een volume van zo’n 100.000 gebruikers bereiken en dan pas het ‘echte’ verdienmodel bepalen. Op dit moment ligt er wel een overeenkomst met Bol.com. Als een zoekopdracht geen treffers genereert, verschijnt de optie om het boek aan te schaffen via het online warenhuis. Bksy ontvangt dan een affiliate-vergoeding. Maar dit model komt onder druk te staan als het aantal gebruikers en dus ook het aanbod aan titels toeneemt.
Partner?
Misschien kan Bksy wel uitgroeien tot een partner voor alle openbare bibliotheken als het gaat om het uitlenen van boeken. Zeker nu de bibliotheken zich steeds meer focussen op sociale en educatieve activiteiten. Dan groeit Bksy wellicht toch uit tot de ‘grootste, leukste bibliotheek van de toekomst’.
Eric Kokke is marketingmanager van GO opleidingen.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen