Het Nederlands Fotomuseum start met het digitaliseren van alle 442 contactalbums van Cas Oorthuys, een van de meest invloedrijke Nederlandse fotografen. Het officiële startschot voor dit project wordt op 10 november gegeven tijdens de internationale fotobeurs Paris Photo in Parijs.
In de afgelopen jaren is het besef ontstaan dat deze fragiele albums een belangrijke museale waarde hebben voor het Nederlands fotografisch erfgoed. Daarom wil het Nederlands Fotomuseum de albums niet langer als gebruiksvoorwerp behandelen, maar als unica bewaren. Om het archief van Oorthuys toch toegankelijk te houden start het museum met het digitaliseren van alle contactalbums. Dit wordt volgens het museum een van de grootste digitaliseringsprojecten in de geschiedenis van de Nederlandse fotografie.
Een bijzonder onderdeel van dit archief is het zogenaamde Kabinet van Cas, bestaande uit 442 contactalbums. Samen met zijn vrouw Lydia vervaardigde Oorthuys deze albums met daarin handmatig ingeplakte contactafdrukjes van 6×6 cm. Die albums gebruikten zij om foto’s te kunnen laten zien aan onder andere klanten om vervolgens meteen het bijhorende negatief te kunnen vinden voor het maken van een afdruk.
Bij de foto’s in de albums staan ook aantekeningen; ze geven inzicht in de werkwijze van Oorthuys.
De albums staan in 36 houten kastjes, gerangschikt op thema. In totaal bevatten de albums meer dan 500.000 contactafdrukken, die direct toegang geven tot de negatiefnummers. Daarom is het voor het beheer en gebruik van het Oorthuys archief van grote waarde. Tot op de dag van vandaag worden de albums op deze manier geraadpleegd.
(Beeld: twee contactvellen, © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum)