Sony staakt productie e-readers

Sony zal voorlopig geen nieuwe e-readers meer op de markt brengen omdat er te weinig van verkocht worden. Het Japanse Electronicabedrijf bevestigde dit nieuws gisteren tegenover onder meer de BBC en de website Good E-Reader. Eerder dit jaar trok Sony zich al terug uit de markt voor e-books en werden klanten in Europa en de Verenigde Staten doorverwezen naar de e-bookstore van rivaal Kobo.

Sony was een van de eerste bedrijven die zich stortte op de markt voor e-readers. Al in 2004 presenteerde het samen met Philips en E Ink de Sony LIBRIe, de eerste reader voor e-books gebaseerd op elektronisch papier. Het laatste model dat het bedrijf op de markt bracht was de PRS-T3. Volgens de BBC had Sony te veel concurrentie van de Kindle van Amazon en de toegenomen populariteit van smartphones en tablets.

In Nederland werd in 2013 nog een recordaantal e-readers verkocht. In ons land gingen de apparaten van Sony voor minder dan 100 euro van de hand, onder meer via Bol.com en Albert Heijn. De prognoses voor de wereldwijde markt zijn volgens onderzoeksbureau Gartner niet zo goed. Waar er in 2011 nog 23 miljoen exemplaren werden verkocht zullen dat er in 2017 naar verwachting nog maar 10 miljoen zijn.