SMILES-project: ‘Integreer mediageletterdheid in bestaande schoolvakken’

De implementatie van educatieve programma’s op scholen en de training van burgers zijn primaire elementen in de strategie om verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Dit blijkt uit recent onderzoek naar desinformatie in België, Nederland en Spanje, uitgevoerd in het kader van het door de EU gesteunde SMILES-project. De onderzoekers doken in de algemene situatie van het onderwijs in digitale mediageletterdheid in deze drie landen. Zij ontdekten onder andere dat veel van de gebruikte strategieën door overheidsinstanties worden ondersteund, maar dat er ook uitdagingen liggen vanwege gebrek aan beleid, onvoldoende continuïteit en afhankelijkheid van individuele, eenmalige initiatieven. Het onderzoeksteam ziet het integreren van activiteiten ten behoeve van mediageletterdheid in bestaande schoolvakken als een van de mogelijke oplossingen voor deze uitdagingen.

Resultaten van het onderzoek kun je downloaden via deze link. Een artikel over het onderzoek van onderzoeksleider Jos van Helvoort (De Haagse Hogeschool) lees je hier.