SHB presenteert animatie over open access

Vandaag presenteert de SHB (Werkgroep Onderzoeksondersteuning) tijdens het seminar Verder bouwen aan Open Science een korte animatie over open access. Het informatieve filmpje is vooral bedoeld voor onderzoekers binnen hogescholen.

Afgelopen voorjaar presenteerde het bestuur van het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB) het statement ‘Visie SHB op Open Access’. Hierin spreekt zij zich uit voor open access van alle opbrengsten van praktijkgericht onderzoek in het hbo; zij wil dit ondersteunen met de zogenaamde ‘Groene Route’ (publiceren in institutionele repositories). SURF beloonde het statement in mei met de HBOAward voor open access-initiatieven.

De animatie

De animatie die vandaag gepresenteerd wordt, legt in vijf minuten de kern van open access uit, waarbij – op speelse wijze – de nadruk wordt gelegd op het creëren en toegankelijk maken van informatie. Het filmpje is vooral bedoeld voor onderzoekers binnen hogescholen.

Ondersteuning

De SHB verwacht met deze basisinformatie onderzoekers te kunnen ondersteunen bij zowel het proces van publiceren als bij de keuzes die zij daarbij moeten maken rondom eigenaarschap, (wijze van) beschikbaarheid en (mate van) openheid. Aangezien steeds meer hogescholen anderstalige onderzoekers in huis hebben, is gekozen voor een Engelstalige voice-over.

Door iedereen te gebruiken

De animatie, met een CC-BY-SA-licentie, kan tijdens en na de Open Access Week 2017 (23-29 oktober) door alle hogescholen worden gebruikt. De animatie is via de SHB-website voor iedereen beschikbaar.

(Beeld: Still uit de animatie van SHB)