Sdu komt met generatieve AI-toepassing voor juristen en fiscalisten in Nederland

Sdu introduceert GenIA-L in Nederland, een generatieve AI-toepassing voor juristen en fiscalisten. De tool moet betrouwbare antwoorden geven met bronvermelding voor de beroepsgroep.

GenIA-L moet het zoeken naar informatie door juridische en fiscale professionals sneller, eenvoudiger en krachtiger maken, volgens de uitgever. ‘Zij krijgen in tegenstelling tot andere openbare AI-tools als ChatGPT direct een compleet antwoord op een onderzoeksvraag, gebaseerd op betrouwbare bronnen, en komen zo sneller tot de kern. Dat levert veel tijd- en efficiencywinst op’, zeggen manager rechtsorde Niels Bergers en productmanager NDFR Evelien Verhage van Sdu. ‘Er is een grote werkdruk en een personeelstekort bij deze beroepsgroep. Het ouderwetse zoeken kost gewoon heel veel tijd.’

Sdu’s moederbedrijf Lefebvre Sarrut bracht GenIA-L vorig jaar al op de Spaanse en Franse markt. De tool is samen ontwikkeld met en uitgeprobeerd door honderden juristen, fiscalisten en eigen AI-experts en is gevoed met juridische en fiscale documenten en bronnen.

Na de lancering in Nederland gaat Sdu de AI-tool met een aantal partners verder ontwikkelen. Drie uit de fiscale sector: Visser & Visser, HLB Witlox Van den Boomen en Mazars. En twee uit het juridische werkveld: Houthoff en AKD. Samen gaan ze kijken wat GenIA-L nog meer moet kunnen om juridisch-fiscale werkprocessen efficiënter te maken.

‘Risico om misleid te worden met ChatGPT’

Bij het gebruik van meer algemene AI-tools zoals ChatGPT lopen juristen en fiscalisten het risico misleid te worden door onjuiste en onvolledige informatie, ontdekte Sdu eerder. Generieke GenAI-producten doorzoeken alle bronnen, dus niet alleen juridisch of fiscaal relevante databases en documenten. Omdat bronvermelding ontbreekt, is niet na te gaan of de gevonden informatie volledig betrouwbaar of bruikbaar is.