Samenwerkingsverband Kenniscentrum Oorlogsbronnen gelanceerd

Onlangs is het Kenniscentrum Oorlogsbronnen, een samenwerkingsverband van verschillende erfgoedorganisaties, archieven en ontwikkelaars, gelanceerd. Het kenniscentrum wil de bestaande activiteiten, (digitale) producten en diensten rondom de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust bundelen. Coördinator van dit programma is het NIOD, daarin bijgestaan door Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).
Het kenniscentrum bouwt voort op het Netwerk Oorlogsbronnen. Het heeft als doel om vanuit een thematische samenwerking de Tweede Wereldoorlog- en Holocaustcollecties beter hun weg te laten vinden naar de gebruiker. ’Want hoewel de interesse voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust 70 jaar later nog altijd groot is, staan we op een omslagpunt,’ schrijft het NIOD op zijn site. ’Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust verdwijnen, de belangstelling in deze thema’s verandert en door alle digitale ontwikkelingen zijn de mogelijkheden om informatie te vinden en te verspreiden eindeloos.’
In dit samenwerkingsverband moeten instellingen meer van elkaars expertise kunnen profiteren. Ook kunnen ze gezamenlijke producten en diensten gaan ontwikkelen die aansluiten op de interesse van de gebruiker anno nu. Dit jaar worden in verschillende werkgroepen verkenningen uitgevoerd naar gedeelde beleidsspeerpunten, al voor handen zijnde diensten en producten en strategieën om collecties beter vindbaar te maken voor de gebruiker.
Een van de eerste projecten van het kenniscentrum is een grootschalig marktonderzoek naar deze gebruikers. Wie zijn zij? Waar is behoefte aan? En hoe willen zij bediend worden, nu en in de toekomst? De resultaten van dit onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met TNS-NIPO, worden eind april bekendgemaakt.
Lijst van deelnemers
NIOD (coördinator) bijgestaan door partner Digitaal Erfgoed Nederland (DEN). Andere betrokken organisaties zijn: Archief2020, Atria, Bevrijdingsmuseum Zeeland, DANS-KNAW, Digitale Collectie, Erasmus Universiteit Rotterdam, Fries Verzetsmuseum, Historisch Centrum Overijssel, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Indisch Herinneringscentrum, Kennisland, Koninklijke Bibliotheek, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Nationaal Archief, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Oorlogsmuseum Overloon, Reinwardt Academie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Seecr, Sociaal en Cultureel Planbureau, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, TNS NIPO, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam en Wikimedia Nederland.
(Still van de film ‘Honger’ van Rudi Hornecker, een documentaire over de Hongerwinter in Nederland)