Samenwerkingsverband digitaliseert honderden films van Andy Warhol

De complete filmcollectie van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol (Andrew Varchola) wordt gedigitaliseerd in een samenwerkingsverband tussen het Museum of Modern Art, het Andy Warhol Museum en MPC, een bedrijf dat is gespecialiseerd in visuele effecten. Dankzij het project zullen ongeveer 500 films uit de periode 1963-1972 beschikbaar komen voor het publiek.

Behalve titels die 40 jaar geleden uit de roulatie werden genomen bevat de collectie ook nooit eerder vertoond werk. Het digitaliseringsproces behelst het frame voor frame inscannen van 1.000 16mm filmrolletjes die vervolgens worden omgezet naar afbeeldingen in hoge resolutie. Het samenwerkingsverband start deze maand met het project en verwacht enkele jaren nodig te hebben om het project af te ronden. Als het scanproces is afgerond, zal de gehele Warhol-filmcollectie toegankelijk zijn voor het publiek.

Andy Warhol (1928-1987) was een Amerikaans kunstenaar, die behalve als filmregisseur en auteur ook bekend werd als muziekproducent en acteur en vertegenwoordiger van de popart. Alleen al tussen 1963 en 1968 maakte Warhol meer dan honderdzestig films.