Ruud de Wild kiest mooiste liedboeken in Huis van het boek

Huis van het boek organiseert dit voorjaar zijn eigen Songfestival. Het museum vroeg dj en kunstenaar Ruud de Wild een keuze te maken uit bijna 700 jaar Nederlandse liedboeken. Ruud de Wild presenteert in de tentoonstelling zijn eigen Top 10.

Het 14de-eeuwse handschrift van de mystica Hadewijch, het beroemde ‘Egidiuslied ‘uit het Gruuthusehandschrift en het lied ‘Huilen is voor jou te laat’ van Corry en de Rekels uit 1970 maken deel uit van deze Top 10.  ‘Ik ben heel trots op wat we hebben neergezet. De hele tentoonstelling zit vol verrassingen en leuke anekdotes.’

In een audiotour vertelt Ruud de Wild over de topstukken maar ook over onbekende liedjes die deel uitmaken van de Nederlandse liedgeschiedenis. Over deze liederen gaat hij in gesprek met Corry Konings, Roxeanne Hazes, Guus Meewis, Merol en Typhoon.  In tien installaties brengt hij alle verhalen tot leven.

Ruud de Wild dook in zijn zoektocht naar het Nederlandse lied niet alleen in de collecties van Huis van het boek en samenwerkingspartner KB, de nationale bibliotheek. Hij werd begeleid door gastconservatoren Garrelt Verhoeven (zelfstandige gastconservator) en Martine de Bruin (Meertens Instituut). Zij namen De Wild mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties.

Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken is te zien van 22 maart t/m 21 juni. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Song Book van Ruud de Wild. Reis naar de oorsprong van het Nederlandse lied, Martine Bruin, Garrelt Verhoeven en Ruud de Wild, uitgegeven door Walburg Pers.

(Beeld: Ruud de Wild in het depot van het Meertens Instituut. Foto Monique Kooijmans)