RUG zoekt licentiemanager

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een vacature voor een licentiemanager (0,8-1,0 fte).

FUNCTIEOMSCHRIJVING

Wie jij bent
Je bent een flexibele, communicatieve, proactieve en netwerkvaardige persoonlijkheid. Je bent goed bekend met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op een of meerdere vakgebieden van de RUG en geïnteresseerd in de academische informatiebehoefte. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het informatieaanbod.

Wat je gaat doen
Binnen het team Licentiemanagement van de sector Backoffice houd je je als licentiemanager bezig met onder meer de volgende taken:

 • Je onderhoudt namens de bibliotheek contact met uitgevers en andere leveranciers van informatiebronnen, over inhoud, trials, prijzen en andere licentievoorwaarden.
 • Je onderhoudt namens de bibliotheek contact met het Licentiebureau UKB en SURF over het inkomende licentieaanbod en over de licentiewensen van de RUG.
 • Je neemt verzoeken om informatie en trials vanuit de bibliotheek of vanuit gebruikersgroepen bij de RUG in behandeling.
 • Je ondersteunt de vergaderingen van de Facultaire Bibliotheekcommissies.
 • Je bent, samen met het communicatieteam, verantwoordelijk voor nieuws over trials en licenties (aankondigingen, beschikbaarheid, ondersteunende informatie) zowel naar de bibliotheekcollega’s als via de gebruikelijke nieuwskanalen naar andere gebruikersgroepen.
 • Je begeleidt en monitort de opname van de in licentie genomen informatiebronnen in het dienstenaanbod van de bibliotheek (SmartCat, Digitale bronnenlijst, BrowZine, e-booksoverzichten).
 • Je evalueert de digitale bronnen op basis van onder andere gebruiksgegevens, kostenontwikkeling en licentiemodellen.
 • Je bent aanspreekpunt voor vragen over toegang in licentiemateriaal.
 • Je bent aanspreekpunt voor vragen over open access in licenties en copyrightbepalingen in licenties.
 • Je neemt deel aan de relevante landelijke overleggen.
 • Je draagt bij aan afdeling-overstijgende en soms landelijke projecten die raken aan jouw vakgebied.

FUNCTIE-EISEN

Voor deze functie geldt:

 • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in tenminste Nederlands en Engels.
 • Je beheerst de tools voor omgang met lijst- en cijfermateriaal en presentaties (minimaal Excel).
 • Je hebt affiniteit met de wereld van de academische informatievoorziening.
 • Je kunt snel schakelen en bent klantgericht.
 • Je hebt hbo- of universitair werk- en denkniveau.
 • Een afgeronde universitaire opleiding, ervaring met academisch onderzoek en werkervaring in een academische bibliotheek zijn een pre.

Voor deze functie zijn de volgende competenties van belang: conceptueel vermogen, overtuigingskracht, resultaatgerichtheid en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

Organisatie
De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese onderzoeksuniversiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. In een breed scala van vakgebieden beoefenen onderzoekers en docenten hun vak vanuit wetenschappelijke hartstocht. Iedereen wordt in staat gesteld om het beste uit zichzelf te halen. Talent, ambitie en prestatie van de 35.000 studenten en 6.000 medewerkers worden zo veel mogelijk gehonoreerd.
Meer weten over de RUG? Kijk dan hier.

De Universiteitsbibliotheek
De Universiteitsbibliotheek (UB) Groningen is het informatieknooppunt van de RUG. Als centrum van expertise en dienstverlening is de UB innovatief, professioneel en klantgericht. De UB benut de mogelijkheden van ICT om de beschikbaarheid van informatie te vergroten, het onderzoek van de universiteit te promoten en wetenschappelijk werk en kennis open en toegankelijk te maken voor toekomstige generaties. Met op de behoeften van studenten afgestemde faciliteiten draagt de UB bij aan studierendement.

Arbeidsvoorwaarden
Wij bieden in overeenstemming met de cao voor Nederlandse Universiteiten:

 • afhankelijk van opleiding en ervaring, een salaris van maximaal € 4.402 (schaal 10) bruto per maand bij volledige werktijd;
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto-inkomen;
 • een aanstelling voor de periode van een jaar; na acht maanden vindt een personeelsbeoordeling plaats, waarna bij positieve uitkomst en gebleken geschiktheid de aanstelling wordt omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Datum van indiensttreding: zo spoedig mogelijk

Sollicitatie
Je kunt solliciteren door je sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae te sturen vóór 21 mei 2021 uitsluitend aan de hand van dit sollicitatieformulier.

De RUG is een inclusieve organisatie: een veelzijdige werkgever voor alle groepen in de samenleving. We verwelkomen daarom een diversiteit aan perspectieven, achtergronden en kennis. Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP.

Informatie
Voor informatie kun je contact opnemen met Alie Bijker, senior licentiemanager, a.bijker@rug.nl. (Dit e-mailadres liever niet gebruiken voor het reageren op de vacature.)

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.