Robots schrijven Nederlandse en Zweedse Wikipedia vol

Duitse Wikipedianen bekritiseren Zweedse en Nederlandse naslagwerken vanwege honderdduizenden artikelen die door softwarebots zijn geschreven.

De Zweedstalige versie van Wikipedia telt sinds 15 juni jl. meer dan één miljoen artikelen. Daarmee is se.wikipedia. org een van de grootste nationale naslagwerken. In Zweden werd het bereiken van de mijlpaal van één miljoen artikelen enthousiast gevierd. Ook op de manier waarop veel artikelen tot stand komen, namelijk door schrijvende softwarerobots, zijn de Zweedse Wikipedianen trots. 454.000 artikelen op de Zweedse Wikipedia zijn geschreven door het programma Lsjbot. Ook het éénmiljoenste artikel, dat over de vlindersoort Erysichton elaborata gaat, is van de hand van Lsjbot. Lsjbot verzamelt informatie uit allerlei bronnen en stelt vervolgens een lemma samen.

De Duitse Wikipedianen zijn gepikeerd over de robotlemma’s. Op 18 juni jl. haalde de Nederlandse Wikipedia de Duitse in qua hoeveelheid artikelen. De Duitse Wikipedia staat met 1,61 miljoen bijdragen op de derde plaats van Wikipedia’s. Op nummer twee staat Nederland met 1,69 miljoen artikelen. De Engelstalige Wikipedia is met 4,3 miljoen bijdragen de grootste gratis encyclopedie. In een discussie op het weblog van Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, vraagt een Duitse vrijwilliger zich af of de artikelen die door bots zijn geschreven, wel serieus genomen moeten worden. Ze zijn over het algemeen erg kort en weinig informatief.

De Nederlandstalige Wikipedia bestaat voor 57 procent uit door bots geschreven artikelen. Er zijn vier bots actief op de Nederlandse Wikipedia: Joopwikibot (verantwoordelijk voor 478.000 artikelen), LymaBot (154.000 artikelen), RobotMichiel1972 (143.000 artikelen) en GrashoofdBot (99.000 artikelen). Net als bij de Zweedstalige Wikipedia gaat het om zeer korte bijdragen. Sommige tellen slechts vier zinnen. De Duitstalige Wikipedia telt nul artikelen van robots. Alle artikelen zijn door mensen geschreven.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6/ 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen