RKD lanceert LOD-applicatie Artists4all

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft de database RKDartists& beschikbaar gesteld als linked open data (LOD). Deze LOD zijn bovendien aangesloten op het Termennetwerk van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Verder lanceerde het RKD de LOD-applicatie Artists4All gelanceerd, waarmee externe kunst- en cultuurhistorici de database kunnen verrijken.

De database RKDartists& wordt binnen het culturele veld beschouwd als een standaard voor gegevens over Nederlandse en Vlaamse kunstenaars door de eeuwen heen. Accurate gegevens zoals geboorte- en sterfdata, familierelaties en werkplekken van kunstenaars zijn vaak hier aan ontleend. Ook buiten het culturele veld is de database geliefd: zo geldt RKDartists& als een belangrijke bron voor Wikipedia.

Artists4All

RKDartists& wordt bijgehouden door medewerkers van het RKD. Artists4All biedt nu de mogelijkheid om de database te verrijken met vakspecifieke en gevalideerde kennis door externe deskundigen. Deze aanvullingen zijn vrijwel direct online beschikbaar voor het publiek.

Samenwerken aan linked open data

RKDartists& is beschikbaar gesteld als linked open data via het termennetwerk van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Op deze manier kunnen andere instellingen de data uit RKDartists& gebruiken in hun eigen collectiebeheersysteem.

(Bron: Netwerk Digitaal Erfgoed)