Rijksmuseum zoekt informatiespecialist Operatie Nachtwacht

Maak deel uit van een uniek project en draag bij aan het ontsluiten van waardevolle informatie en data over een van Rembrandts meesterwerken: De Nachtwacht.

Informatiespecialist Operatie Nachtwacht
Amsterdam, 36 uur per week

Wat ga je doen

Als informatiespecialist krijg je de rol van datasteward en ben je verantwoordelijk voor het beheren, organiseren en ontsluiten van de informatie en data die voortkomen uit Operatie Nachtwacht. Sinds 2019 wordt binnen dit project de restauratie van Rembrandts meesterwerk uitgevoerd voor het publiek, met veel wetenschappelijk onderzoek vooraf en tijdens de restauratie. De kennis die we vergaren, willen we met de wereld delen, en middels jouw expertise zorg je ervoor dat de resultaten van het onderzoek en de restauratie duurzaam bewaard en toegankelijk worden voor anderen.

Binnen project Operatie Nachtwacht word je verantwoordelijk voor:

 • Het metadateren van informatie en data.
 • Adviseren en ondersteunen van collega’s, zoals conservatoren, onderzoekers en restauratoren.
 • Controleren en beheren van de kwaliteit van de verwerkte informatie en data.
 • Actualiseren en beheren van richtlijnen omtrent de waarborging van informatie en data.
 • Het (helpen) geven van trainingen informatievaardigheden aan collega’s.

Werken bij het Rijksmuseum

Als lid van team Collectie Informatie & Archivering binnen de afdeling Research Services draag jij bij aan het beheer van alle informatie en data met betrekking tot de museumcollectie. Ons team, bestaande uit gedreven informatiespecialisten, gelooft sterk in de meerwaarde van open science en de kracht van open data. Wij zetten ons in om informatie en data over onze collectie beschikbaar te stellen aan museummedewerkers, externe wetenschappelijke onderzoekers en het brede publiek. Zo draagt het Rijksmuseum bij aan kennisdeling binnen de culturele sector.

Jouw focus ligt op Operatie Nachtwacht, een bijzonder project waarbij je nauw samenwerkt met andere informatiespecialisten binnen het museum, evenals met de restauratoren en conservatoren betrokken bij Operatie Nachtwacht. Hier krijg je de kans om je expertise in te zetten en bij te dragen aan de unieke uitdagingen en doelen van dit project.

Wat breng jij mee?

We zijn benieuwd naar wie jij bent en welk talent jij toevoegt aan ons team. Als informatiespecialist heb je kennis van of interesse in onderzoeksdatamanagement. Je werkt secuur en resultaatgericht, bent in staat proactief te denken in oplossingen en kunt goed samenwerken. Daarnaast ben je niet bang om doorslaggevende beslissingen te nemen. Hiermee neem je het volgende mee:

 • Minimaal hbo-/wo-werk- en -denkniveau; bij voorkeur heb je een opleiding gevolgd op het gebied van informatiebeheer en dataontsluiting.
 • Kennis van FAIR dataprincipes en open science.
 • Ervaring met het samenwerken met inhoudelijke specialisten.
 • Affiniteit met (kunst)historisch onderzoek.
 • Een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Wat krijg je ervoor terug?

Als informatiespecialist Operatie Nachtwacht krijgt je de kans om voor en achter de schermen van een groot, internationaal georiënteerd museum met gedreven vakmensen samen te werken. Daarnaast bieden we:

 • Een bruto maandsalaris van € 3.187 tot € 4.141 per maand op basis van 36 uur (schaal 09 van de Museum cao).
 • Je inzet wordt beloond, ook buiten standaard werktijden. Je ontvangt dan ook onregelmatigheidstoeslagen in lijn met de Museum cao.
 • Naast de toeslagen uit de Museum cao geven we je voor het werken in het weekend tussen 7:30 en 20:00 nog eens 20% weekendtoeslag.
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Een contract voor bepaalde tijd (1 jaar).
 • De vrijheid om thuiswerken en op kantoor werken af te wisselen, inclusief een budget om jouw thuiswerkplek naar wens in te richten.
 • Een volledige ov-reiskostenvergoeding vanaf 5 km (tot maximaal € 345). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet, worden ook volledig vergoed.
 • Na je proeftijd ontvang je een Museumkaart met onbeperkte toegang tot 450 musea in Nederland. In het Rijksmuseum ben je (tijdens openingstijden) altijd welkom met 1 gratis introducé.
 • Deelname aan verschillende events en sportactiviteiten, zoals de Rijksrun en ons zomer- en winterfeest.

Enthousiast?

Maak er direct werk van en solliciteer voor donderdag 4 april. Solliciteren kan via de sollicitatiebutton. Het sollicitatieproces verloopt als volgt:

 1. Na ontvangst van je cv en motivatie gaan we voor je aan de slag.
 2. Zien we een match? Dan plannen we graag een eerste kennismakingsgesprek op dinsdag 9 april. We horen graag wie je bent, welke ervaring je hebt en wat je aanspreekt in deze functie.
 3. Is dit gesprek ook positief? Dan nodigen we je uit voor een tweede gesprek op dinsdag 16 april.
 4. Zijn we beiden enthousiast? Dan krijg je van ons een aanbod.

Heb je nog inhoudelijke vragen? Coen Wilders (hoofd Collectie Informatie en Archief) geeft graag antwoord via c.wilders@rijksmuseum.nl. Heb je vragen over het proces? Fabienne Kes (recruiter) geeft graag antwoord via f.kes@rijksmuseum.nl.

Acquisitie op basis van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

Let op: wij nemen uitsluitend sollicitaties in behandeling die via de website van het Rijksmuseum zijn ingediend. Sollicitaties per mail nemen wij niet in behandeling.