Door Cindy Lammers
Jaap van Dissel is niet ieders vriend. Hoeft ook niet, zul je zeggen, wie is dat nou wel? Maar we weten inmiddels allemaal wat corona in de samenleving heeft losgemaakt aan meningen en tweespalt, en Van Dissel speelde hierin een belangrijke rol. Tegen wil en dank – de man deed natuurlijk gewoon zijn werk –, maar hij lag ook geregeld onder vuur. Dat kon gaan over de inhoud (mag), of over zijn communicatiestijl (mag ook), maar hij kreeg op een gegeven moment ook corruptie aan zijn broek. Hij zou 7,5 ton hebben ontvangen van Stichting Open Nederland, de organisatie die het Testen voor Toegang organiseerde. Een ‘scoop’ van podcast Gijrath & De Vlieger, die gelijk al met aflevering #2 (met de rellerige titel ‘Zeer explosief materiaal’) hoopten te scoren.
En daarmee eindigde het redelijk overzichtelijke leven van Jaap. Emoticon sad face. 🙁 Natuurlijk doken Forum voor Democratie en Ongehoord Nederland op het ‘nieuws’, en daarmee een deel van de bevolking, want: past in het narratief. Het document met de bankgegevens werd na de podcast ook grif op socials gedeeld. Er bleek echter bar weinig voor nodig om aan te tonen dat het vervalst was en er niets van klopte. Het RIVM eiste rectificatie van de podcasters, die onder het dreigement van juridische stappen hun keutel introkken.
We horen geregeld dat de ‘mainstream media’ – vreselijke term overigens – steeds minder worden vertrouwd, maar een duo als Yves Gijrath en Erik de Vlieger, ondernemers die journalistje spelen op hun eigen podcast, worden dat blijkbaar wél. Gekke wereld leven we in. Rudy Bouma maakte voor Nieuwsuur een heldere reconstructie van deze kwestie en interviewde Van Dissel over de impact ervan. Wat zoiets met je doet als mens – het is dieptriest.
Het zijn de ‘geneugten’ van het internet, van sociale media, van de producten van grote techbedrijven. Daar kunnen we nog een vrij vers fenomeen aan toevoegen: de metaverse. Wat daar allemaal mee/in kan – good, bad and ugly: we staan nog maar aan het begin.
Cindy Lammers is hoofdredacteur van IP.
Deze bijdrage komt uit het digitale magazine IP #7-2022. Klik op de onderstaande button om het hele nummer te lezen.