Professional in het nieuws: Jurgen Egges

Jurgen Egges verruilde zijn baan als kennismanager in de bankwereld voor die van informatieadviseur bij de overheid.

Waar bestaat je werk als informatieadviseur uit?

Samen met drie collega’s adviseren wij management en afdelingen op het gebied van ‘storage & retrieval’ van vakinhoudelijke kennis en informatie. Binnen UWV staat het digitaal werken centraal en wij hebben daarin een innovatieve en faciliterende functie. Denk aan vindbaarheid van informatie, gebruik van juiste bronnen en het belang van metadata. We organiseren regelmatig themabijeenkomsten en kenniscafés. Een training ‘informatievaardigheden’ is in ontwikkeling. En dan heb ik het nog niet eens over de Wet open overheid die eraan komt.

Wat vind je leuk in deze functie?

Ik kan in mijn werk het beste uit verschillende werelden verenigen: mijn ervaring met de theorie en praktijk van het bibliotheekvak combineer ik met interventies afkomstig uit kennismanagement. Verder maak ik regelmatig ‘visual notes’ (illustraties) als ondersteuning voor verslagen en presentaties.

Eerder werkte je in de bankwereld. Zijn er verschillen en/of overeenkomsten?

Deels wel. In mijn vorige werk organiseerde ik met twee collega’s thematische trainingen voor managers en medewerkers. Deelnemers kregen uitdagende video’s te zien (bijvoorbeeld van TED en Edge) en reflecteerden in kleine groepjes op onderwerpen die het dagelijks werk raakten. Bijvoorbeeld het effect van bonussen op de motivatie van mensen, de Black Swan theory, complexiteit, innovatie van leiderschap en diversiteit. We combineerden dat met kenniscafés, een coachingsmethode van Henry Mintzberg en een informatie-alert. Die ervaring komt nu van pas, ook binnen de overheid.

Je hebt een training tot Ynnovator gedaan. Wat houdt dit precies in? En wat kun je ermee bij het UWV?

Ynnovators zijn mensen die door Stichting Ynnovate worden getraind om de overheid innovatiever te laten (samen)werken. Ik faciliteer met mede-Ynnovators medewerkers en teams binnen UWV om ze zelf op een inventieve en andere manier te laten kijken naar uitdagingen en problemen in het dagelijkse werk. Om buiten de gebaande paden te lopen, nieuwe ideeën te generen en dat alles om te zetten in een actieplan.

Wat wilde je vroeger worden?

Striptekenaar. Dat wil ik nog steeds. Mijn eerste ‘graphic novel’ heb ik in mijn hoofd al gemaakt.

Waarom heb je voor je deze loopbaan gekozen?

Mijn vader hamerde erop dat ik rechten moest gaan studeren, maar ik wilde een praktische studie doen. Ik zag mezelf niet in toga rondlopen met een dik pak papier onder mijn arm. De ‘Biebopleiding’ leek me wel wat.

Wat is je favoriete site of weblog?

www.theydrawandcook.com. lIlustrators over de hele wereld tekenen en delen recepten.

Welk ebook las je het laatst?

Ga toch fietsen! van Thomas Braun.

En welk papieren boek?

Spel der tronen: een dans met draken van George R.R. Martin. Leuk om op de tv-serie vooruit te lopen!

Heeft het papieren boek nog toekomst?

Ja. Als de batterij van je ereader op is, wat doe je dan?

De beste app die je kent?

MyShopi. Boodschappen doen leuker gemaakt.

Welk advies zou je als informatieprofessional beginners in het vak geven?

Hou je frisse en fruitige kijk op het informatievak. Zoek samenwerking met anderen. Roei tegen de stroom in en kijk naar innovatieve mogelijkheden. Spreek de taal van het management en speel jezelf in de kijker. Zodat je bij de eerstvolgende bezuinigingsronde overeind blijft.

Vertel iets verrassends over jezelf.

Ik ben verzot op de loeiharde, gehoororganenverschroeiende metal van bands als Fear Factory, Killswitch Engage en Machine Head.


Naam en leeftijd

Jurgen Egges (1964)

Opleiding

Tiele Academie in Den Haag

Vorige baan

Kennismanager bij ING

Huidige baan

Sinds 1 september 2013 informatieadviseur bij UWV


Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen