Professional in het nieuws: Hanna Jochmann-Mannak

Hanna Jochmann-Mannak (31) vierde onlangs met haar collega’s het eenjarige bestaan van de Amsterdamse IT-start-up WizeNoze, gericht op de ontwikkeling van kindertechnologie. Jochmann-Mannak promoveerde begin 2014 op een onderzoek naar het online zoekgedrag van kinderen.

Hoe is WizeNoze ontstaan?

WizeNoze is geïnspireerd door wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Twente waarbij zoektechnologie voor kinderen tussen 2 en 12 jaar werd ontwikkeld. Mijn promotor, Theo Huibers, wilde de resultaten uit dit onderzoek graag op de markt brengen en vond een medestander in Diane Janknegt (CEO). Vanaf dag één ben ik aan de slag gegaan bij WizeNoze als expert op het gebied van kind-computerinteractie. De naam WizeNoze is een grapje als letterlijke vertaling van wijsneus. De dubbele ‘z’ verwijst naar ‘wizzkid’, want alle kinderen van nu zijn wizzkids!

Kinderen zijn de snelst groeiende groep internetgebruikers?

Zeker weten! En met name in Nederland, waar bijna alle kinderen thuis en in elk geval op school toegang hebben tot internet.

In je proefschrift onderzocht je het ontwerp van informatieve kinderwebsites. Een van je conclusies was dat kinderen een voorkeur hebben voor een goede zoekmachine.

Kinderen maken bijna altijd gebruik van Google als ze online naar informatie zoeken, maar ze ervaren veel problemen met deze zoekmachine. Het belangrijkste probleem is dat Google veel te veel informatie aanbiedt en dat kinderen het heel moeilijk vinden om te bepalen welk resultaat relevant is voor een zoekvraag en welke bronnen voor hen betrouwbaar en geschikt zijn. WizeNose werkt nu aan kindvriendelijke zoektechnologie? De problemen met Google proberen wij op te lossen door alleen informatie te ontsluiten die geschikt is voor de leeftijd van het desbetreffende kind. Dat gebeurt op basis van automatische leeftijdsclassificatie van tekst. Daarbij helpen we kinderen bij het formuleren van een zoekvraag door leeftijdspecifieke zoeken spellingsuggesties te bieden. Tot slot passen we het type zoekresultaten ook aan aan de leeftijd van een kind. Jonge kinderen krijgen meer plaatjes en oudere kinderen meer tekst. Mijn taak in dit alles is om de competenties van kinderen hierbij te vertalen naar de juiste functionaliteit en weergave voor kinderen.

Jullie zijn ook bezig met een nieuwsvertaler voor kinderen?

We ontwikkelen een editor waarmee redacteuren gemakkelijk teksten voor volwassenen om kunnen zetten naar teksten van kinderen. De redacteur houdt de controle, maar de technologie analyseert voor welke leeftijd de tekst geschikt is, welke woorden te moeilijk zijn, welke zinnen te lang zijn, et cetera. Ook kan de tool automatisch de tekst samenvatten. We hebben onlangs de eerste bèta-versie gelanceerd. Deze versie zijn we aan het doorontwikkelen met de hulp van testklanten.

Wat wilde je vroeger worden?

Op school was ik altijd wel een beetje een strebertje. Dus dat ik uiteindelijk promotieonderzoek ben gaan doen, lag wel voor de hand. Waarom heb je voor je deze loopbaan gekozen? Na een aantal jaar mee gedraaid te hebben in de wetenschap, realiseerde ik me dat ik de directe vertaling van onderzoek naar de praktijk heel erg miste. Toen de kans kwam om mijn eigen onderzoek naar de praktijk te vertalen, wist ik niet hoe snel ik ja moest zeggen.

Wat is je favoriete site?

Ik heb veel kinderwebsites bezocht in het kader van mijn onderzoek en dan is Willemwever.nl toch altijd mijn absolute favoriet.

Welk ebook las je het laatst?

Aangezien ik overdag altijd bezig ben met digitale media, lees ik in mijn vrije tijd liever een papieren boek. Zoals laatst The Lean Startup, een must-read voor elke IT-startup.

Heeft het papieren boek nog toekomst?

Ik denk dat het altijd voor vrije tijd en creativiteit zal blijven, maar uiteindelijk niet meer functioneel voor werk, informatie of educatie.

De beste app die je kent?

De app van de NS. Die heeft mijn leven als treinreiziger zoveel makkelijker gemaakt.

Vertel iets verrassends over jezelf.

Zingen is mijn lust en mijn leven. Fantastisch om met de kindertjes in mijn zondagschoolklas te zingen.


Naam en leeftijd Hanna

Jochmann-Mannak (31)

Opleidingen

Bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen (Universiteit Utrecht), Master Communicatiestudies (Universiteit Utrecht)

Vorige en huidige baan

PhD Human Media Interaction aan Universiteit Twente. Sinds 1 september 2013 specialist kind-computerinteractie bij WizeNoze


Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen