Er komt een campagneweek geïnspireerd op de Amerikaanse ‘Banned Books Week’. Probiblio houdt in september de ‘Week van het Verboden Boek’ om in Nederland zichtbaar te maken dat vrije toegang tot kennis en verhalen nooit vanzelfsprekend is. Alle bibliotheken kunnen meedoen.
In sommige landen verdwijnen boeken uit de kast omdat ze niet meer mogen worden gelezen. ProBiblio houdt daarom van 20 tot en met 28 september voor het eerst in Nederland de ‘Week van het Verboden Boek’. Het is een campagneweek waarin de organisatie samen met bibliotheken en andere partners het vrije woord viert en lezers uitnodigt om juist deze boeken te lezen. Alle bibliotheken in het land zijn uitgenodigd mee te doen.
‘De week is voor bibliotheken een kans om het gesprek aan te gaan over pluriformiteit, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid: de democratische waarden die ten grondslag liggen aan de openbare bibliotheek.’
Activiteiten ‘Week van het Verboden Boek’
Tijdens deze campagneweek kan elke bibliotheek op een eigen manier aandacht aan verboden of gecancelde boeken. Bijvoorbeeld boekentafels, lezingen, publieksgesprekken of samenwerkingen met schrijvers. Ook online kan het onderwerp een plek krijgen. In juli en augustus komen hiervoor inspiratie en materialen beschikbaar via een speciale campagnetoolkit. Meedoen kan via deze link.
De week valt samen met de Lezersmars van het International Literature Festival Utrecht (20 september). Dat is een publieksactie voor literatuur, democratie en het vrije woord. Ook CPNB sluit aan met een campagne voor de boekhandels en uitgeverijen, en landelijke media-acties.