‘Politieke’ tentoonstelling ‘Declaring reason’ opent in Museum Meermanno| Huis van het boek

Op 2 juni opent filosoof Kars Veling, voormalig directeur van ProDemos en parlementslid, de tentoonstelling ‘Declaring reason. Studenten Grafisch Ontwerpen KABK ontcijferen politieke boeken’. 21 installaties in Museum Meermanno in Den Haag nodigen de bezoeker uit na te denken over onze democratische waarden en hoe die in deze tijd van nepnieuws en socialmediahypes op het spel staan.

Kars Veling, tevens lid van de Raad van Toezicht van het museum, zal ingaan op de samenwerking tussen het museum en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK) en op de relevantie van kunst voor onbevangenheid in het omgaan met wat is overgeleverd, ook met het oog op de actuele betekenis ervan. Democratie wordt in onze tijd uitgedaagd. Het is goed ons te laten verrassen door creatieve en onderzoekende kunstenaars.

Voor de tentoonstelling ‘Declaring reason’ zijn Museum Meermanno en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, (KABK) een samenwerking aangegaan. 45 derdejaars studenten Grafisch Ontwerpen hebben het afgelopen semester onderzoek gedaan naar zes ‘politieke’ boeken uit de collectie van Museum Meermanno | Huis van het boek. Het resultaat daarvan is de tentoonstelling ‘Declaring Reason’ met 23 installaties die urgente, hedendaagse politieke scenario’s aan de orde stellen. Ze nodigen de bezoeker uit na te denken over onze democratische waarden en hoe die in deze tijd van nepnieuws en socialmediahypes op het spel staan.

De zes boeken waar de studenten zich op baseren, zijn: Atlas Maior (1662–1665), Johannes Blaeu; Tractatus Theologico-Politicus (1670), Baruch Spinoza; Encyclopédie (1751–1772), Denis Diderot & Jean le Rond d’Alembert, Du Contrat Social (1762), Jean Jacques Rousseau; Aan het volk van Nederland (1781), Joan Derk van der Capellen tot den Pol en Ontwerp van eene Grondwet voor de Vereenigde Nederlanden (1814).

‘Declaring reason’ is te zien van 3 juni t/m 24 september 2017 in Museum Meermanno | Huis van het boek