Pleidooi voor landelijke richtlijnen gebruik AI in hoger onderwijs

Er moeten landelijke richtlijnen komen over de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) bij toetsen en ingeleverde teksten in het hoger onderwijs. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) pleit daarvoor in het programma Nieuwsuur. 

Nu liggen hogescholen en universiteiten niet op een lijn. Sommige moedigen het gebruik van AI aan, andere verbieden het. ChatGPT is het bekendste hulpmiddel voor studenten. Binnen enkele seconden schrijft ChatGPT een werkstuk op academisch niveau; de tool kan ook vertalen en corrigeren. Docenten kunnen maar moeilijk bewijzen dat een tekst is geschreven door een chatbot.

Willekeur

In het hoger onderwijs wordt verwacht dat docenten alert zijn op fraude, maar het ontbreekt nog aan landelijk beleid. De studentenvakbond LSVb vindt de willekeur kwalijk. ‘Stel dat je op het hbo leert hoe je met AI moet omgaan en als je elders gaat studeren ineens een fraudeur bent, terwijl je dezelfde methode toepast. Dat kan niet’, zegt LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache.

Sectorbrede visie

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat onderwijsinstellingen zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het onderwijs en de toetsing. ‘Maar alle instellingen van het mbo, hbo en wo werken inmiddels wel aan een sectorbrede visie.’