Persoonlijk werkarchief Mies Bouwman en Leen Timp naar Beeld en Geluid

De kinderen van Mies Bouwman en Leen Timp hebben het persoonlijke werkarchief van hun ouders overgedragen aan Beeld en Geluid. In aanwezigheid van dochter Marieke Timp werd de schenking gisteren bestendigd. Het archief, bestaande uit bijzonder en uniek (AV-)materiaal, is hiermee voor het eerst toegankelijk voor een breder publiek.

Dochter Marieke Timp in een persbericht: “Wij zijn heel blij dat het archief van onze ouders bij Beeld en Geluid wordt ondergebracht. Nu zijn ze echt weer thuis.”

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid: “Wij zijn buitengewoon vereerd dat wij dit prachtige voor de Nederlandse televisiegeschiedenis immens belangrijke werk hier tot in de eeuwigheid mogen bewaren, koesteren en uitdragen. Mies en Leen hebben ongelooflijk veel betekend voor de ontwikkeling van Nederlandse radio en televisie.”

Beschikbaarstelling archief

Kleding van Mies gedragen tijdens belangrijke mediagebeurtenissen, gewonnen prijzen, fotoboeken en productiepapieren van diverse tv-programma’s en correspondentie van het echtpaar met kijkers behoren onder meer tot het persoonlijk archief. Ook divers AV-materiaal, zoals 8mm-films, een film-essay gemaakt door Timp in de jaren vijftig en diverse radio-uitzendingen van Timp uit de jaren zestig, maakt deel uit van de schenking.

Beeld en Geluid mag het archief beschikbaar stellen voor hergebruik door mediaprofessionals. Het wordt daarnaast ook voor onderwijsdoeleinden en onderzoekers toegankelijk gemaakt. Het publiek kan op zondag 14 juni aanstaande een kijkje komen nemen bij Beeld en Geluid in Hilversum, waar onderdelen uit het archief worden getoond. Zoon Joost Timp geeft tijdens deze bijeenkomst een toelichting bij de archiefstukken. Hij doet dit in gesprek met Beeld en Geluid conservator Bas Agterberg. Gratis tickets kunnen binnenkort worden gereserveerd via de website van Beeld en Geluid.

Over Mies Bouwman en Leen Timp

Het echtpaar behoorde tot de belangrijkste Nederlandse televisiemakers en werkte samen aan veel iconische programma’s, zoals Zo is het toevallig ook nog ‘ns een keer, In de hoofdrol en Een van de acht. Mies Bouwman was vooral bekend van Open het Dorp, de eerste marathon tv-uitzending in Nederland. Hierbij werd het recordbedrag van 21 miljoen gulden opgehaald. Leen Timp was een televisiepionier; als cameraman, televisieregisseur en producent. Hij maakte meer dan 1500 producties.