Overheid waarschuwt voor online misleiding met stemkloon van een bekende

Meer dan de helft van de Nederlanders hoort geen verschil tussen een echte en gekloonde stem van een bekende. De technologie voice cloning is inmiddels zo ver ontwikkeld dat echte en gekloonde stemfragmenten voor veel mensen niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. De overheid is daarom een campagne gestart.

Veel Nederlanders ontvangen wel eens misleidende tekstberichten en e-mails van online criminelen die zich voordoen als een bekende of een betrouwbare organisatie. Met een door kunstmatige intelligentie gekloonde stem – voice cloning – kunnen online criminelen nu ook echt zo klinken.

‘Laat je niet interneppen’

De Rijksoverheid deed onderzoek met medewerking van radiopresentator Ruud de Wild. Daaruit blijkt dat zes op de tien Nederlanders de gekloonde stem van een bekende niet kunnen onderscheiden van de echte stem. Slechts 4 procent van de respondenten herkende met zekerheid een gekloond stemfragment van De Wild als nep. Met de meerjarige campagne ‘Laat je niet interneppen’ roept de Rijksoverheid iedereen daarom op om alert te zijn voor online misleiding en om de afzender van (spraak)berichten en gesprekken altijd goed te controleren.

Druk weg

De overheid adviseert mensen om bij twijfel aan de echtheid van de afzender van een spraakbericht of gesprek altijd een extra check te doen. Druk, klik of swipe weg.

Het onderzoek is van 6 tot en met 12 mei 2024 uitgevoerd door Verian (voorheen Kantar Public) in opdracht van de Rijksoverheid.