Op 24 en 25 januari 2020 organiseren het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het Inward Outward symposium. Dit internationale symposium onderzoekt de positie van audiovisuele archieven van over de hele wereld ten opzichte van vraagstukken rondom kolonialiteit, identiteit en ras.
Inward Outward nodigt experts op dit onderwerp uit om bij te dragen aan de eerste editie van dit internationale symposium. Dit kan via papers, lezingen, artistieke interventies, workshops, rondetafelbijeenkomsten etcetera.
Archieven hebben een bijzondere positie bij het creëren van verhalen en het definiëren van de geschiedenis. Zij bakenen af en bepalen wie wel en wie niet worden opgenomen in de verhalen die vanuit het archief worden verteld. Inward Outward onderzoekt wat ‘dekolonisatie’ van het archief kan opleveren voor het creëren van nieuwe kennisbronnen. Bezoekers kunnen speciale sessies bijwonen gericht op het onderzoeken van kolonialiteit, identiteit, geheugen en ras. Hoewel deze thema’s breed worden onderzocht in de context van geluids- en bewegende beeldcollecties wereldwijd, benadrukt het symposium ook de positie van de Nederlandse identiteit in haar verschillende verschijningsvormen.
Specificaties open call
Het voorstel dient opgestuurd te worden in een enkel document of docx-bestand, met een samenvatting van 300 woorden en een biografie van 50 woorden. Dit kan naar: inwardoutward@beeldengeluid.nl voor 30 september 2019, 10.00 uur.
Inward Outward is een internationaal symposium, voorstellen worden in het Engels ingeleverd. Lees hier meer over de richtlijnen, het format en de praktische zaken rondom de Call for Presentations.